این روزها، اغلب ما به جرأت میتوان گفت، برای دسترسی به اینترنت و انجام کارهای شخصیمان، از تلفن همراه و تبلت استفاده میکنیم، در چنین شرایطی، طراحی سایت واکنش گرا (responsive) به معنای تضمین تجربۀ کاربری بهتر، افزایش ترافیک سایت، بهبود سئو و در نهایت رشد کسبوکارهاست.
در این مطلب از سهامگ، قصد داریم به بررسی دقیق طراحی سایت واکنشگرا، دلایل طراحی سایت واکنشگرا و مزایای آن برای کسبوکارها و همچنین بهترین روشها برای ایجاد یک سایت واکنشگرا میپردازیم. پس تا انتهای مطلب همراهمان باشید.
یک سایت واکنش گرا چه خصوصیاتی دارد؟
طراحی سایت واکنش گرا، روشی نوین در طراحی سایت است که از ضمن 2 زبان برنامهنویسی HTML و CSS استفاده میشود. این شیوۀ طراحی، وب سایت را قادر میسازد تا به طور خودکار اندازه، نمایش و شکلش سایت در دستگاههای مختلف مثل کامپیوترهای شخصی، تبلتها و تلفنهای همراه قابل تطبیق باشد. نتیجۀ طراحی سایت واکنشگرا، نمایش بهینه محتوا و تجربۀ کاربری بهتر است.
چرا ریسپانسیو بودن سایت اهمیت دارد؟
اگر به 2 دهه پیش بازگردیم، تصور بهینهسازی سایتها برای دستگاههای موبایل تقریبا ناممکن بود. در آن روزها کسی به این مسئله اهمیت نمیداد و دغدغۀ هیچ کسبوکاری نبود. اما، با گذر زمان، تعداد گوشیهای هوشمند افزایش یافت و مردم به تدریج یاد گرفتند که از گوشیهای هوشمندشان برای چرخیدن و جستوجو در فضای اینترنت، استفاده کنند. همین مسئله موجب شد، تا به تدریج ریسپانسیو بودن سایت، برای تجربۀ کاربری بهتر مطرح و تبدیل به یک دغدغه کسبوکارها شود.
افزون براین گوگل با درک این موضوع در سال 2015 اعلام کرد که سازگاری سایتها با موبایلها، از این بعد یک عامل مهم در رتبهبندی وبسایتها در الگورتیم جستوجو خواهد بود. در واقع، از آن تاریخ، سایتهایی که ریسپانسیو نشدهبودند، رتبۀ کمتری در نتایج جستوجو کسب میکردند.
اصول طراحی سایت ریسپانسیو چیست؟
اصول طراحی سایت واکنش گرا (Responsive Website Design) به مجموعهای از قواعد و رویکردها گفته میشود که هدف از آنها، ارائه بهترین تجربۀ کاربری در دستگاههای مختلف است. در ادامه ما مهمترین اصول طراحی سایت واکنش گرا را با شما در میان میگذاریم:
تنظیم خودکار عناصر سایت
یک سایت واکنش گرا، به صورت خودکار تمامی عناصرش یعنی متنها، تصاویر و ویدیوهایش با توجه به نوع دستگاهی که با آن بازدید میشود؛ تنظیم میگردد. منظور از تنظیمات تغییر اندازه، موقعیت و چیدمان عناصر در سایت مطابق با هر گوشی یا دستگاهی است که کاربر از آن استفاده میکند.
تجربه کاربری بهینه
همهچیز از منوها گرفته تا تصاویر سایت باید بهگونهای تغییر کنند که بهترین تجربۀ کاربری را به بازدیدکننده ارائه دهند، بدون توجه به اینکه کاربر از چه دستگاهی برای بازدید از سایت استفاده میکند.
طراحی موبایلمحور
در گذشته، استاندارد طراحی سایت، تنها برای کاربرانی انجام میشد که از دسکتاپ استفاده میکردند. اما امروزه شرایط فرق کرده و مردم اکثر بازدیدهای خود را از طریق موبایل با صفحه نمایش کوچکتر در مقایسه با دسکتاپ انجام میدهند. بنابراین اولویت طراحی سایت نیز تغییر کرده و هدف روی طراحی موبایلمحور قرار گرفتهاست. به این تغییر نگرش، ” (Mobile First) میگویند.
استفاده از الگوهای طراحی واکنشگرا
استفاده از الگوهای طراحی وبسایت ریسپانسیو به طراحان کمک میکند تا کارایی و راحتی بیشتری در ایجاد سایتهایی با قابلیت تطبیق با اندازههای مختلف صفحهنمایش داشته باشند.
طراحی سایت واکنش گرا چه مزایایی دارد؟
به طور خلاصه، مزایای طراحی سایت responsive عبارتاند از:
- صرفهجویی در هزینه
این یک واقعیت است که طراحی و نگهداری 2 سایت جداگانه برای مخاطبان موبایل و غیرموبایل، نه تنها وقتگیر و پرهزینه است، بلکه از نظر اقتصادی نیز توجیهپذیر نیست. شما میتوانید تنها با طراحی یک سایت واکنش گرا به نیازهای تمامی کاربران خود پاسخ دهید.
- انعطافپذیری
طراحی سایت واکنش گرا، امکان اعمال تغییرات را در سایت به راحتی و آسانی فراهم میکند و دیگر نیاز نیست، 2 نسخه را مدیریت کنید و برای بهروزرسانی سایت، یکبار این کار را انجام میدهید و بهروزرسانی در تمامی دستگاهها، همزمان اعمال میشود.
- بهبود تجربه کاربری
تجربۀ کاربری مناسب، کلید موفقیت کسبوکارهای آنلاین است. یک سایت کاربرپسند با طراحی واکنش گرا، به کاربر این امکان را میدهد تا به راحتی در سایت شما بچرخد، با آن راحت کار کند، اطلاعات مورد نظرش را به آسانی در سایت پیدا و خریدهای بهتری را تجربه کند.
تجربۀ کاربری مثبت کاربر، موجب جلب اعتماد او شده و راغبش میکند تا دوباره به سایت شما برای خرید بازگردد.
سرعت بارگذاری مطالب یا محصولات و … باید بهگونهای باشد که کاربر باز هم سراغ سایت شما بیاید. اگر کسی وبسایت شما را از طریق دستگاه موبایل بازدید کرد، بارگذاری محتواهای آن زمان زیادی نبرد یا تصاویر به درستی نمایش داده شوند، چون اختلال یا کندی در آن، نشان از غیرحرفهای بودن شما دارد..
هیچکس نمیخواهد با جایی کار کند که به نظر غیرحرفهای میآیند. با طراحی وب سایت ریسپانسیو، تجربۀ کاربری بهتر و در نتیجه اعتماد بیشتر به شما و کسبوکارتان به وجود میآید.
- افزایش بهینهسازی برای موتورهای جستجو
طراحی وب سایت ریسپانسیو، به سئو کمک میکند. همانطور که اشاره کردیم، گوگل به سایتهایی که واکنشگرا هستند، رتبۀ بهتری میدهد.
- سهولت در مدیریت
بیشتر کسبوکارها، بهویژه کسبوکارهای کوچک، وقتش را ندارند که زمان زیادی را برای بهروزرسانی یا تجدید نظر ظاهر سایت خود صرف کنند. از لحاظ اقتصادی هم برایشان توجیه ندارد که برای هر جنبه از سایت خود، یک طراح استخدام کنند. در چنین شرایطی، واکنش گرا بودن سایت، به آنها این امکان را میدهد که به راحتی و سریعا، تغییرات را اعمال کنند. از سوی دیگر مدیریت یک سایت چندجانبه، بسیار آسانتر از چند سایت مختلف است. مهمتر از همه، ریدایرکت لینکهای شما نیز راحتتر خواهد بود.
معایب طراحی سایت ریسپانسیو
درحالیکه طراحی سایت واکنش گرا به شما اجازه میدهد تا در دستگاههای مختلف با اندازههای متفاوت بهراحتی نمایش داده شوید، اما ممکن است، چالشهایی نیز به همراه داشتهباشد:
- گاهی اوقات، ارائه یک طراحی واحد برای همۀ دستگاهها، تجربۀ کاربری خوبی ندارد.
- تطبیق تبلیغات و بنرها با اندازههای مختلف صفحه نمایش، ممکن است؛ امر پیچیدهای باشد و شما را حسابی سردرگم و کلافه سازد.
- طراحی سایت واکنش گرا، نیاز به مهارتهای فنی و طراحی خاصی دارد که در همه وجود ندارد.
- زمان بارگذاری طولانی در سایتهای واکنش گرا یکی از مشکلاتی است که با آن درگیر هستید. از آنجاکه عکسها، مطالب و .. . باید برای همۀ دستگاهها قابل استفاده باشد، تنظیم آن زمان میبرد.
- بهینهسازی SEO آن نیز چالشبرانگیز است. با اینکه اشاره کردیم، طراحی سایت ریسپانسیو موجب بهبود سئو میشود. اما زمانی که شما از محتواهای غنی همچون ویدئو استفاده میکنید، بهینهسازی آن برای دستگاههای مختلف، یک امر سخت و چالشبرانگیز است.
- نیاز به تستهای مکرر دارد تا مطمئن شوید در تمامی دستگاهها ارائه خوبی دارید.
- محدودیت در طراحی نیز از چالشهای طراحی سایت واکنش گراست.
با وجود این چالشها، این سوال پیش میآید، آیا هنوز هم طراحی سایت واکنش گرا، همچنان گزینۀ مطلوبی است؟
در پاسخ باید گفت: بله، کاربران هنوز هم در اولویت هستند و امروزه اغلب آنها برای دسترسی به اینترنت از گوشی همراه خود استفاده میکنند و نبود سایت واکنشگرا، موجب تجربۀ کاربری نامطلوب در آنها و ترک سریع سایت میشود.
از سوی دیگر گوگل وبسایتهای ریسپانسیو را ترجیح میدهد و آنها را در نتایج جستوجو بالاتر نشان میدهد. علاوهبراینها، یک سایت ریسپانسیو، چون تجربۀ کاربری بهتری را به کاربر ارائه میدهد، نرخ تبدیل آن بهتر و در نتیجه فروش بیشتری دارد.
آیا سایتهای وردپرسی واکنش گرا هستند؟
برای پاسخ به این پرسش باید گفت که بستگی به انتخاب قالب و تم وردپرس دارد و ربطی به طراحی وردپرسی یا … ندارد. رعایت نکاتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، کمکتان میکند تا یک سایت وردپرسی واکنش گرا، طراحی کنید:
- سراغ قالبی بروید که مطمئن هستید با دستگاههای مختلف سازگار است.
- به تنظیمات طراحی و نحوه نمایش محتوا در دستگاههای مختلف قالبها توجه کنید. برخی از آنها به صورت پیش فرض تعیین شدهاند و امکان تغییر نیز ندارند.
- قبل از اینکه طرح را نهایی کنید، آن را با دستگاههای مختلف بررسی کرده تا از عملکردش اطمینان پیدا کنید.
و اما سخن آخر
طراحی سایت واکنش گرا به معنای ایجاد سایتی است که بهطور خودکار با توجه به اندازه و نوع دستگاه کاربر تنظیم شود. طراحی ریسپانسیو سایت؛ موجب بهبود تجربه کاربری، افزایش ترافیک و ارتقای رتبه سئو میشود. اگرچه طراحی سایت واکنشگرا، ممکن است، چالشهای مختلفی داشته باشد، با این همه مزایای آن بر معایبش میچربد!
اگر به دنبال طراحی سایت واکنشگرا هستید، با ما در «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها» تماس بگیرید. تیم ما آماده است تا با استفاده از بهترین شیوهها و تکنولوژیهای روز، سایتی کاربرپسند و متناسب با نیازهای شما طراحی کند. همین امروز با ما همراه شوید و گام بزرگی به سوی موفقیت کسبوکارتان بردارید!