آیا میدانید چرا بسیاری از کسبوکارها علیرغم تلاشهای فراوان، به موفقیت دلخواه خود نمیرسند؟ پاسخ این سوال ممکن است در انتخاب بازار هدف آنها نهفته باشد. «نیچ مارکتینگ» (Niche marketing) روشی است که به شما کمک میکند تا با شناسایی یک بازار خاص و تمرکز بر نیازهای آن، به نتایج بهتری دست یابید.
در این مقاله، سهامگ به شما نشان میدهد که چگونه با استفاده از این استراتژی، میتوانید کسبوکار خود را به موفقیت برسانید. با ما همراه باشید تا از رازهای موفقیت کسبوکارهای موفق پرده برداریم.
نیچ مارکتینگ چیست؟
نیچ مارکتینگ، یک روش بازاریابی است که در مورد کسبوکارهای کوچک از آن استفاده میشود. در این روش، شما نیازها و خواستههای یک گروه کوچک را تأمین میکنید. به این سبک بازاریابی، نیش مارکتینگ، بازاریابی گوشه ای، گوشه یابی در بازار، بازاریابی جاویژه، بازاریابی دنج. میکرومارکتینگ. بازاریابی خرد نیز میگویند.
در واقع شما در نیچ مارکتینگ، با تأمین نیازهای خاص یک سری از مشتریان بالقوه، که یک بخش کوچکی از بازار با رقابت کمتر را تصاحب کردهاند، سعی در جلب رضایت آنها و رسیدن به یک بازار همیشگی با یک سری مشتریان دائمی خواهید داشت.
برای درک بیشتر مفهوم نیش مارکتیگ، به این مثال توجه کنید:
فرض کنید شما یک فروشگاه کیف دارید، برای اینکه مشتریان بیشتری داشته باشید، باید کیفهای متنوعی تولید کنید تا توجه افراد در گروهها و سلیقههای مختلف را جلب کند. اما اگر شما فقط به تولید کیف دستی برای افرادی بپردازید که به تازگی مادر شدهاند، بدون شک، نیازها و خواستههای آنها متفاوت بوده و شما برای جلب رضایت آنها، دیگر نیاز به تولید انواع کیف ندارید، بلکه ساکی باید تولید کنید که نیازها و خواستههای آنها را تأمین کند. بازاریابی گوشهای دقیقا به همین مسئله توجه میکند.
مزایای استفاده از نیچ مارکتینگ
مهمترین مزایای استفاده از بازاریابی گوشهای عبارتاند از:
1. ایجاد وفاداری بیشتر برند
تعداد اندک مخاطبهای خاص در بازاریابی خرد، به معنای تعامل و ارتباط عمیقتر و بیشتر است. به طورمثال شرکت Black Girl Sunscreen به تولید ضدآفتاب مخصوص بانوان سیاهپوست پرداخت. اغلب کرمهای ضدآفتاب موجود در بازار، مخصوص افراد با پوست روشن است. پس سیاهپوستها چی؟ چطور باید از پوست خود در برابر اشعه آفتاب محفاظت کنند؟
این شرکت با توجه به این بخش از جامعه، در واقع از بازاریابی خرد استفاده میکند و به تولید محصولاتی خاص برای این قشر خاص جامعه پرداخته است و این گونه وفاداری مخاطبهای خاص خودش را به دست آوردهاست.
2. دامنه رقابت محدودتر
هرچه کسبوکار شما، تخصصیتر باشد، شرکتهای کمتری وجود دارند که به طور کاملا یکسان محصول و یا خدمات شما را ارائه دهند. در نتیجه رقبای کمتری خواهید داشت. یادتان باشد، وقتی شما یک بازار هدف خاص دارید، پیشنهادهای فروش شما نیز تا زمانی که رقبای کمی دارید، خاص و متمایز خواهد بود و این ویژگی را مدام تأکید میکند و به برندتان اجازه میدهد تا در بازار متمایز باشید.
3. هزینههای تبلیغات کمتر
تبلیغات متناسب با یک جامعه و مخاطب هدف خاص، جذابتر و موثرتر است و در نتیجه نرخ کلیک و پرش کمتری نیز برای شما به ارمغان میآورد. به عنوان مثال همکاری با اینفلوئنسرهای میکرو، نرخ بازده بیشتری دارد. چون تعامل آنها با دنبال کنندگانشان بیشتر است و مخاطبان آنها، اعتماد بیشتری به اینفلوئنسر دارند و این امر موجب افزایش نرخ بازدهی شما میشود.
طبق گزارش اینفلوئنسر مارکتینگ 2024، تقریباً نیمی (49%) از مصرفکنندگان در هر سنی، حداقل یک بار در ماه به دلیل پستهای اینفلوئنسرها خرید میکنند. این نشاندهنده تأثیر قابلتوجهی است که محتوای هدفمند و اصیل میتواند در افزایش نرخ تبدیل داشته باشد.
4. برندشدن سریعتر
ورود تخصصی به بخشی از جامعه، در صورت ارائه محصولات یا خدمات باکیفیت، کمکتان میکند تا سریعتر از سوی مخاطبان شناسایی شده و مورد اعتمادشان قرار گیرید. این امر موجب برندشدن شما میگردد.
معایب استفاده از نیچ مارکتینگ
در بخش قبلی دربارۀ مزایای استفاده از نیچ مارکتینگ با شما صحبت کردیم. هر روش بازاریابی در کنار مزایا، معایبی نیز دارد. در این قسمت، سعی میکنیم به معایب استفاده از بازاریابی گوشهای اشاره کنیم.
- رشد محدود
وقتی شما در یک بازار محدود و خاص موفق میشوید، رقبایی نیز هستند که این فضا را برای کسبوکار خودشان انتخاب کردهاند. این اتفاق، ممکن است، فرصتهای رشد کسبوکار شما را محدود کند و درنتیجه رشد چندانی نداشتهباشید.
- رقابت شدید
رقابت در بازارهای محدود همچون بازاریابی گوشهای، خیلی شدیدتر و بیرحمانهتر است. اگر شما تجربۀ کافی ندارید، این امر میتواند برایتان چالشبرانگیز باشد.
- رقبای جدید
به محض ایجاد یک بازار خاص، رقبا وارد آن میشوند. ورود رقبا میتواند تأثیر زیادی روی کسبوکار شما بگذارد، بنابراین وفاداری مشتری و روابط خوب در میکرو مارکتینگ اهمیت زیادی دارد.
- بازاریابی
بازاریابی برای کسبوکارهای خاص ضروری است، زیرا این کسبوکارها کمتر شناخته شده هستند و باید به خوبی با مشتریان ارتباط برقرار کنند.
- بازده سرمایهگذاری تضمین نشده
میکرو مارکتینگ به دلیل محدودیت مشتری، ممکن است؛ سود کمتری داشته باشد. اما؛ قدرت ریسکپذیری آن بالاست.
- فرصت رشد کمتر
میکرو مارکتینگ به دلیل ارتباط با مخاطب هدف محدود، دامنۀ رشد و فرصت کمتری دارد.
استراتژیهای کلیدی نیچ مارکتینگ برای رشد کسبوکارها
در این قسمت به انواع استراتژی میکرومارکتینگ که در بازاریابی دنج یا گوشهای میتوانیم از آنها استفاده کنیم، اشاره خواهیم کرد:
1. بازاریابی دهان به دهان
با استفاده از نیش مارکتینگ به طور شفاف و باکیفیت، میتوانید اینفلوئنسرهای مطلوبتان را شناسایی و با همکاری با آنها، رشد کسبوکارتان را سرعت ببخشید.
یکی از انواع استراتژی Niche marketing، «بازاریابی دهان به دهان» یا (Word Of Mouth) است. در این شیوه، که از گذشته بسیار استفاده میشدهاست، کسبوکارها با ارائه خدمات باکیفیت و رضایتبخش، مشتریانشان را تشویق به خرید بیشتر و ایجاد ارتباط مستمر با خود میکنند. در این شیوه، مخاطبهایتان، برند شما را به دوستان، آشنایان و سایر افراد معرفی میکنند.
2. همکاری با اینفلئونسرهای حوزۀ کسبوکارتان
در این استراتژی نیچ مارکتینگ، شما با افراد اینفلوئنسرهای میکرو حوزۀ کسبوکارتان همکاری میکنید و آنها شما را به عنوان یک برند معتبر و مورد اعتماد به مخاطبانشان معرفی میکنند.
با به کارگیری این نوع استراتژی در بازاریابیتان، از طرف افراد معتبر و محترم جامعه، بازخورد مثبت و قوی دریافت میکنید. این کار موجب جذب راحتتر مشتری و افزایش اعتماد آنها میشود.
3. تایید موازی
آخرین استراتژی بازاریابی جاویژه یا Niche marketing؛ استفاده از تایید موازی است. در این روش، شما نشان میدهید که برندتان در مقایسه با رقبای هماندازۀ خودش چه برتری و تفاوتهایی دارد.
با استفاده از این استراتژی، شما مزیت رقابتی کسبوکارتان را در مقایسه با رقبا به مشتریان خود صادقانه گوشزد میکنید.
گامهای اجرایی موفق بازاریابی نیچ برای رشد کسبوکارها
در این قسمت سعی داریم به 5 مرحلۀ اجرایی بازاریابی گوشهای اشاره کنیم:
· تحقیق در مورد مشتریان
شناخت مشتریان و آگاهی از خواستهها و نیازهای آن در بازاریابی دنج اهمیت بسزایی دارد. شما باید بدانید کسبوکار شما نیازها و خواسته چه دسته از افراد جامعه را تأمین کند. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ مخاطب هدف، میتوانید از اطلاعات دموگرافیک استفاده کنید، فرم نظرسنجی در اختیارشان بگذارید، با بخشی از آنها مصاحبه کنید، به بررسی و تجزیه تحلیل دادهها بپردازید، تا در نهایت متوجه شوید، پرسونای کسبوکار شما در میکرو مارکتینگ چه کسانی هستند.
· طراحی محصول یا خدمتی مطابق با خواسته و نیاز مشتری
مرحله دوم در بازاریابی گوشهای، طراحی محصول یا خدمت بر اساس نیاز مشتری است. با توجه به تحقیقی که در مرحلۀ قبل برای طراحی محصول یا خدمت انجام دادهاید، در این مرحله، باید بتوانید آن را طراحی کنید و محصول یا خدمت شما در مقایسه با سایر رقبا باید مزایای قابل توجهی داشته باشد که موجب برتری آن گردد.
· انتخاب پلتفرم مناسب برای انتشار
توجه به پلتفرم انتشار محصول یا خدمت نیز یکی دیگر از انتخابهای هوشمندانه است که در این نوع بازاریابی باید به آن دقت کنید. سراغ پلتفرمی بروید که مناسب برند شما باشد و کمکتان کند تا به شکلی بهینه از آن استفاده کنید. برای انتخاب پلتفرم مناسب به بودجه، هدف، نوع محتواهای تولید شده و از همه مهمتر، پرسونای کسبوکارتان و پلتفرم محبوب آنها توجه کنید.
· بازاریابی آفلاین و آنلاین
در کنار استفاده از انواع روشهای بازاریابی آنلاین همچون تولید محتواهای متنوع، برگزاری کمپینهای تبلیغاتی و … برای رشد و گسترش نیش مارکتینگ، باید سراغ شیوههای بازاریابی آفلاین همچون شرکت در نمایشگاهها، رویدادهای خاص، طراحی بروشور و کاتالوگ و توزیع آنها، برگزاری کارگاهها، تبلیغات محیطی و … بروید.
و اما سخن آخر
در این مطلب؛ ما سعی کردیم، هرآنچه نیاز است در رابطه با مفهوم نیچ مارکتینگ یا بازاریابی خرد، بدانید در اختیارتان بگذاریم. اگر شما قصد شروع فعالیتهای مارکتینگی کوچک و خاص دارید، پیشنهاد میکنیم، از شرکتهای مارکتینگ، همچون «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها» کمک بگیرید.
استفاده از تخصص و تجربه سها مارکتینگ، کمکتان میکند، تا با حاشیۀ سود بهتر و ریسک کمتر در این مسیر به سمت جلو حرکت کنید. کافیاست؛ با ما تماس بگیرید و از یک جلسه مشاورۀ رایگان و سایر خدماتمان بهرهمند شوید.
منابع: shiprocket/ sproutsocial