به دنبال یک مطلب جامع و ساده در مورد «گوگل آنالیتیکس» میگردید که برای افراد مبتدی درکش آسان باشد؟ میخواهید بدانید که نحوۀ عملکرد گوگل آنالیتیک چیست؟ ما در این مطلب از سهامگ، قصد داریم، دربارۀ (Google Analytics)، نحوۀ نصب و آموزش استفاده از گوگل آنالیتیکس و … هرآنچه در این رابطه نیاز دارید، به طور ساده اما؛ قابل فهم صحبت کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
گوگل آنالیتیکس چیست؟
گوگل آنالیتیکس یک ابزار رایگان گوگل است که به شما میگوید چند نفر و از طریق کدام پلتفرمها و با چه دستگاهی گوشی همراه، لپتاپ، دستگاه، مک بوک و … سایت شما را بازدید کردهاند.
به طور مثال؛ فرض کنید که شما یک فروشگاه آنلاین دارید و میخواهید بدانید که سایت شما در روز چند بازدیدکننده دارد؟ این کار را با استفاده از گوگل آنالیز به راحتی میتوانید انجام دهید، منبع ورود آنها و نوع دستگاهی که با کمک آن وارد سایت شدهاند، به راحتی قابل تشخیص است.
مزایای استفاده از گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیز اطلاعاتی درباره رفتار کاربران ارائه میدهد که برای کسبوکار شما بسیار حیاتی است. دلایل زیادی برای استفاده از گوگل آنالیتیک وجود دارد. برخی از مزایای آن عبارتاند از:
- بررسی عملکرد سایت شما
- ارزیابی این که آیا تلاشهای بازاریابی شما مؤثر بوده است یا نه
- دادن ایده برای تولید نوع محتوای مناسب یا محصولاتی که باید در سایت خود لیست کنید
- تقسیم کاربران به بخشهای مختلف (مانند سن، جنسیت، کشور، دستگاه و …) برای مشاهده این که کدام بخشها بیشتر درگیر هستند
- شناسایی صفحاتی از سایت که باید بهینهسازی شوند تا تبدیلها افزایش یابد.
گوگل آنالیتیکس چگونه کار میکند؟
گوگل آنالیتیک، همانطور که گفته شد، یک ابزار رایگان است که اطلاعاتی دربارۀ نحوۀ تعامل کاربران با سایتها و اپلیکیشنهای شما جمعآوری میکند و آنها را در قالب گزارشهایی ارائه میدهد که به شما کمک میکند عملکرد کسبوکار خود را بهتر بررسی کنید. برای درک بهینه این مطلب، بیایید ببینیم چگونه خود گوگل دربارۀ مراحل کار Google Analytics سخن میگوید:
اندازهگیری یک سایت
برای استفاده از گوگل آنالیتیک، ابتدا باید یک حساب کاربری بسازید. سپس باید یک کد جاوا اسکریپت کوچک را به صفحات سایت خود اضافه کنید. هر بار که کاربری وارد سایت شما میشود، اطلاعاتی همچون اینکه از کدام مرورگر و چه دستگاهی وارد شده را جمعآوری میکند و به طور ناشناس در اختیار گوگل آنالیتیکز میگذارد.
پردازش و گزارشدهی
وقتی دادهها از سایت شما جمعآوری شدند، گوگل آنالیتیکس آنها را پردازش کرده و به گزارشهای قابل فهم تبدیل میکند. دادهها بر اساس عواملی مانند نوع دستگاه (موبایل یا دسکتاپ) و مرورگری که کاربر استفاده کرده، دستهبندی میشوند.
همچنین شما میتوانید تنظیماتی انجام دهید تا دادهها به شکل خاصی پردازش شوند. مثلاً ممکن است بخواهید ترافیک داخلی شرکت خود یا ترافیک توسعهدهندگان را از گزارشها حذف کنید. بعد از اینکه دادهها پردازش شدند، آنها در پایگاه داده ذخیره میشوند و قابل تغییر نخواهند بود.
یادتان باشد که هنگام تنظیم فیلترها، دادههایی که ممکن است در آینده نیاز به تحلیل آنها داشته باشید را حذف نکنید. بعد از پردازش، دادهها بهصورت گزارشهایی در گوگل آنالیز نمایش داده میشوند.
چرا تمامی مدیران کسبوکارها به گوگل آنالیتیکس نیاز دارند؟
براساس آنچه سایت (brightedge) دربارۀ اهمیت استفاده از گوگل آنالیتیکس برای کسبوکارها میگوید، با کمک این ابزار رایگان میتوان به اهداف زیر دست یافت:
- درک موقعیت جغرافیایی کاربران
- زبان کاربر، به طورمثال کاربران فارسیزبان هستند یا خیر و …
- نحوه ورود به سایت
- نرخ پرش
- نرخ تبدیل
- بهبود تجربۀ کاربری
- بررسی وضعیت نرخ پرش و تدیل و در صورت لزوم تغییر آنها
- نحوۀ ورود بازدیدکنندگان به سایت.
چگونه گوگل آنالیتیکس را روی سایت نصب کنید؟
حال که با کاربردها و مزایای استفاده از Google Analyticsآشنا شدید، نوبت آن رسیده که دربارۀ نحوۀ نصب گوگل آنالیتیکس نیز اطلاعاتی به دست آورید.
1. ساخت اکانت در گوگل آنالیتیکس
ابتدا در سایت marketingplatform وارد شده و روی گزینۀ (Get Started Today) کلیک کنید.
- اطلاعات جیمیلتان را وارد کنید. حواستان باشد از این به بعد گوگل تمامی اطلاعات Gmail شما را رصد میکند. بنابراین از یک جیمیل کاری استفاده کنید.
- نامی برای عنوان کاربریتان انتخاب و تمامی گزینههای پایین صفحه را فعال کنید.
- در این مرحله باید نخستین property را بسازید و آن را تنظیم کنید. برای ساخت property باید به 3 نکتۀ زیر توجه کنید:
- نامی برای پراپرتی خود انتخاب کنید که با کمک آن بتوانید سایر پراپرتیها را نیز تشخیص دهید.
- در منطقه زمانی، نام کشور ایران را وارد کنید تا بازۀ زمانی را براساس ایران به شما بگوید.
- واحد پول را هم دلار انتخاب کنید. چون ریال برای گوگل در دسترس نیست.
- اطلاعات کسبوکار خود را وارد کنید. در این مرحله گوگل 2 سوال دربارۀ تعداد نیروهایتان و حوزۀ فعالیتتان از شما میپرسد. قدم بعدی مشخص کردن اهداف شما از این کسبوکار است که 4 گزینۀ زیر را دارد:
- فروش آنلاین
- لیدجنریشن داشتن
- رفتار با کاربر
- و در انتها آگاهی از برند
میتوانید یکی از 4 گزینه و یا تمامی آنها را انتخاب کنید.
- تمامی قوانین را بپذیرید تا به مرحله بعدی بروید.
- در این مرحله به گوگل میگویید که دادهها را از کجا جمعآوری کند. در این قسمت 3 گزینه وجود دارد که عبارتاند
- سایت
- اپلیکیشن اندروید
- اپلیکیشن ioS
از آنجا که ما اکنون در مورد سایت صحبت میکنیم، گزینۀ سایت را در این مرحله انتخاب کنید. فقط حواستان باشد که ضمن کپی و گذاشتن آدرس سایت، برایش یک اسم هم انتخاب کنید. تا اینجا درواقع شما مرحلۀ اول از این قسمت یعنی (Data Stream) را انجام دادهاید.
در مرحلۀ دوم، سراغ (Enhanced measurement) میرویم. منظور از Enhanced measurement، اندازهگیری پیشرفته ایونتهاست که در نسخۀ جدید گوگل آنالیتیکس GA، شما میتوانید 7 ایونت زیر را رصد کنید:
- میزان اسکرول سایت
- نرخ بازدید از سایت
- کلیکهای لینک خارجی
- جستوجوی سایت
- دانلود فایل
- میزان تعامل با ویدئوی سایت
- چند نفر فرم سایت را پرکردهاند و … .
- مرحلۀ آخر ثبت نام در گوگل آنالیتیکس گرفتن کد جاوااسکریپت است. برای گرفتن این کد در پایان مرحلۀ قبل باید روی (Install manually) کلیک کنید.
روشهای نصب گوگل آنالیتیکس
حال که کد مرحلۀ قبل را گرفتهاید، شیوههای مختلفی برای نصب گوگل آنالیتیکس وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- نصب Google Analytics با کمک وردپرس، با کمک سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس، شما بدون دانش فنی، میتوانید از طریق قالب header.php ، کد را در آن وارد کنید.
- افزودن کد جاوااسکریپت به صورت دستی
- نصب گوگل آنالیتیک با کمک گوگل تگ منیجر
یکی از روشهای بسیار آسان برای استفادۀ راحت از گوگل آنالیتیک، نصب گوگل تگ منیجر است.
15 روش بهینهسازی سایت با کمک گوگل آنالیتیکس
داشتن یک سایت جذاب، جزء جداییناپذیر هر استراتژی بازاریابی و سئو است. یکی از روشهای بهینهکردن سایت، نصب گوگل آنالیتیکز است تا با کمک آن، بیشترین اطلاعات ممکن را در اختیار داشته باشید. گوگل آنالیتیکس کمکتان میکند تا به هرچیزی که در مورد بازدیدکنندگان خود میخواهید دست یابید. در ادامه ما به 15 روش بهینهسازی سایت با کمک گوگل آنالیتیکز، اشاره میکنیم:
1. توجه به نرخ پرش سایت
منظور توجه به درصد افرادی است که وارد سایت شما میشوند و بدون تعامل آن را ترک میکنند.
2. شناسایی سایتهای جدید و تأثیرگذار
یکی دیگر از شیوههای بهینهسازی، شناخت سایتهایی است که میتواند مخاطبهای جدید برای شما بیاورد.
3. شناسایی بهترین محتوای سایت
محتوایی که بیشترین بازدید یا تعامل را دارد، شناسایی کرده و روی آن تمرکز کنید.
4. انتخاب مدلهای تخصیصی مناسب
گوگل آنالیتیکس 4 به صورت پیشفرض از مدل تخصیص دادهمحور (DDA) استفاده میکند. این مدل با استفاده از هوش مصنوعی، تمام دادههای شما را تحلیل میکند و به شما میگوید که هر کدام از مراحل سفر مشتری چه تأثیری بر تصمیمگیری او داشته است. مدلی را انتخاب کنید که بیشترین اطلاعات را به شمادربارۀ کسبوکارتان بدهد.
5. بررسی رفتار کاربر
با کمک گوگل آنالیتیک متوجه میشوید، کاربر از کجا وارد سایت شدهاست، آیا فقط یک صفحه را دیده و سایت را ترک کردهاست یا به بررسی صفحات مختلف نیز پرداخته است؟
6. ترندهای روز را تحلیل کنید.
با کمک گوگل آنالیز متوجه میشوید، ترندهای روز چیست؟ در نتیجه متوجه موضوعهای مورد علاقه کاربران و کلمات کلیدی پر جستوجو خواهید شد و اینکه این روند کوتاهمدت است یا طولانیمدت ؟
7. شناسایی بهترین منابع ترافیک
با کمک گوگل آنالیز متوجه میشوید که ترافیک ارگانیک یا پولی، کدام برای شما سودآورتر است و نتایج بهتری برای کسبوکار شما دارد. از سوی دیگر کمکتان میکند تا نظارت بیشتری روی کمپینهای گوگلادز و کمپینهای سفارشی خود داشتهباشید و بررسی کنید که چه نتایجی دارند و تعامل افراد با تبلیغات شما چطور است؟
8. مطالعه جریان کاربری
جریان کاربر و رفتار کاربر از نظر مفهومی با هم متفاوت هستند. در جریان کاربری به بررسی حجم ترافیکی که از منابع مختلف به سایت شما وارد میشود، میپردازید. برای مثال، کدام کانالهای بازاریابی حجم بالایی از ترافیک دارند، از کدام مناطق جغرافیایی ترافیک بیشتری دریافت میکنید و … با کمک این اطلاعات میتوانید استراتژی بازاریابی بهتری برای کسبوکارتان تدوین کنید.
9. بهینهسازی صفحات پربازدید
صفحاتی که بیشترین بازدید و توجه را دارند، باید بهینهسازی کنید تا تجربۀ کاربری بهتری ارائه دهند.
10. طراحی سایت ریسپانسیو
گوگل آنالیتیکس به شما نشان میدهد که چند درصد از کاربران شما از طریق گوشی همراه وارد سایت شدهاند و چند درصد از طریق سایر دستگاهها، با توجه به اهمیت روزافزون ریسپانسیو بودن سایت، توجه به این مسئله کمکتان میکند تا رتبۀ بهتری در گوگل هم کسب کنید
11. نصب گوگل آنالیتیکس 360
نسخه پیشرفته گوگل آنالیتیکس است که امکانات بیشتری برای آنالیز سایت در اختیارتان میگذارد و کمکتان میکند اطلاعات کاربرد تر و دقیقتر از کانالهای تأثیرگذار بر نتایج کسبوکارتان داشته باشید.
12. شناسایی کلمات کلیدی مهم
کلمات کلیدی که بیشترین تاثیر را در جلب مخاطب دارند، شناسایی کنید و از آنها بهطور بهینه در محتواهای سایت استفاده کنید.
13. فعال کردن گوگل سرچ کنسول
نصب گوگل سرچ کنسول روی سایت، کمکتان میکند تا واقعا بفهمید چه اتفاقی برای ترافیک ارگانیک سایتتان میافتد.این امر کمکتان میکند تا ایرادهای مارکتینگ خود را متوجه و آنها را بهبود ببخشید.
14. فقط یک چیز را تحلیل نکنید
تحلیل شما نباید محدود به یک بخش باشد، بلکه باید همه ابعاد مختلف سایت را بررسی کنید.
15. بهبود تجربه کاربری
بهبود تجربه کاربری یکی از جنبههای کلیدی استفاده از گوگل آنالیتیکس برای بهینهسازی وبسایت است. با تمرکز بر تجربه کاربری، میتوانید مدت زمان متوسط بازدید را افزایش داده، نرخ پرش را کاهش داده و تعامل کلی را بهبود بخشید که این امر به نرخ تبدیل بالاتر کمک میکند.
و اما سخن آخر
هر کسبوکاری که به صورت آنلاین فعالیت میکند، و میخواهد در دنیای مارکتینگ موفق رفتار کند، باید به نصب گوگل آنالیتیکس اقدام کند. با استفاده از این ابزار میتوانید به سوالاتی مانند “کاربران من چه کسانی هستند؟”، “چه محتوایی برای آنها جذاب است؟” و “چگونه میتوانم نرخ تبدیل را افزایش دهم؟” پاسخ دهید.
در این مطلب سعی کردیم برای آموزش گوگل آنالیتیکس، هرآنچه نیاز دارید، بدانید را در اختیارتان بگذاریم. اگر میخواهید بازاریابی سایت خود را یک شرکت مارکتینگ معتبر و کارآمد بسپارید، ما در «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها» همراه شما هستیم. کافی است با ما تماس بگیرید و از مشاورۀ رایگانمان بهرهمند شوید.
منابع: monsterinsights/ cyberclick