آژانس دیجیتال سها مارکتینگ

تأثیر گیمیفیکیشن در بازاریابی محتوایی

تأثیر گیمیفیکیشن در بازاریابی محتوایی

تا به حال آنقدر درگیر یک بازی شده‌اید که گذر زمان را احساس نکنید؟ تصور کنید، اگر مشتریان شما بتوانند چنین هیجانی را با سایتتان تجربه کنند. چفدر لذت‌بخش خواهد بود؟

«گیمفیکیشن» هنری جذاب است که این روزها در بازاریابی می‌تواند به شما کمک کند تا موثرتر با مخاطب خود ارتباط برقرار کنید. ما در سهامگ، این‌بار قصد داریم دربارۀ آن، تاریخچه‌اش، مزایا و اجزای کلیدی‌اش و خلاصه هرآنچه که دربارۀ گیمیفیکیشن در بازاریابی دیجیتال به آن نیاز است، بدانید را با شما در میان بگذاریم.

گیمیفیکیشن چیست؟

گیمفیکیشن (Gamification)، روشی نوین و جذاب است که در حوزه بازاریابی دیجیتال به سرعت پیشرفت کرده و جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده‌است. در این روش، کسب‌وکارها با استفاده از عناصر و مکانیزم‌های بازی، تجربه‌ای سرگرم‌کننده و انگیزشی برای کاربرها ایجاد می‌کنند و آن‌ها را به تعامل بیشتر با محصولات یا خدمات تشویق می‌کنند.

در واقع، گیمیفیکیشن در کسب‌ و ‌کارها، محیطی بازی‌گونه با هدف، ارتباطی عمیق‌تر و ماندگارتر با مشتری ایجاد می‌کند و کاربر از طریق مکانیزم‌های مختلفی همچون امتیازدهی، سطح‌بندی، رقابت، جوایز و پاداش‌ها، به طور طبیعی به سمت فعالیت و اکتشاف بیشتر در محیط دیجیتال ترغیب می‌شود.

تاریخچه گیمیفیکیشن

مزایای استفاده از گیمیفیکیشن
بازی‌سازی یا (Gamification) یک روش مؤثر برای افزایش تعامل کاربران در کمپین‌های بازاریابی دیجیتال است.

با ورود بازی‌های ویدیویی در دهه 1970، افراد به سمت مراکز بازی همچون پمپ‌بنزین‌ها و رستوران‌ها جذب شدند تا بتوانند در آن فضاها بازی کرده و امتیاز بیشتری کسب کنند. این تغییر، باعث رونق این مکان‌ها و تأثیر بازی بر رفتار مخاطب شد.

اما؛ واژه‌ی “گیمیفیکیشن” نخستین بار در سال 2002 توسط «نیک پِلینگ» (Nick Pelling) مطرح شد. پلینگ، طراح بازی و برنامه‌نویس، در سال 1984 بازی فراک (Frak) را ساخت. او بر این باور بود که سازوکارهای درون بازی، می‌توانند ابزاری مؤثر برای کمک به صنعت و کسب‌وکارها باشند و به همین دلیل تصمیم گرفت، دانش خود از بازی را در بسترهای دیگر نظیر خودپردازها، پیاده سازد.

هرچه محبوبیت بازی‌ها در بین مردم افزایش یافت، مطالب متعددی دربارۀ کاربردهای گیمیفیکیشن در کسب‌ و ‌کارها نوشته ‌شد. بررسی تاریخچه و مثال‌هایی از این مفهوم در فرآیندهای غیر بازی به تدریج کمک کرد تا گیمیفیکیشن به یکی از ابزارهای قدرتمند در دنیای بازاریابی تبدیل شود.

اجزای کلیدی گیمیفیکیشن

برای طراحی یک گیمیفیکیشن خوب و کاربردی باید با اجزا و اصطلاحات آن آشنایی داشته‌باشیم. مهم‌ترین اجزا و اصطلاحات گیمیفیکیشن عبارت‌اند از:

  • مکانیک‌های بازی (Game Mechanics)

شامل مجموعه‌ای از کارها همچون امتیازدهی، سطح‌بندی کاربر با انجام بازی و ارتقایش، چالش‌های پیش رو در بازی است

  • دینامیک‌ها (Dynamics)

به مجموعه اقدام‌هایی گفته می‌شود که شامل ساخت فضایی برای افزایش تعامل اجتماعی، تشویق کاربران به همکاری با آن‌ها و ایجاد فضای رقابتی سالم با هدف افزایش انگیزه اشاره دارد.

  • عناصر بازی (Components)

به مجموعه‌ای از اجزا همچون آواتارها که شخصیت‌های مجازی در طی بازی هستند یا پاداش‌دادن به کاربران با هدف تشویق آن‌ها به ادامۀ بازی، داستان‌سرایی با هدف درگیر کردن کاربران با بازی و ایجاد حس تعلق و درنهایت یک واحد پول مجازی برای خرید درون بازی اشاره کرد.

  • قوانین

هر بازی در کنار قوانین روشن و مشخصش، یک سری قوانین انعطاف‌پذیر نیز دارد که براساس بازخورد کاربر و شرایط مختلف تغییر می‌کند.

بیشتر بخوانید  انواع قالب‌های محتوایی

چرا باید از گیمیفیکیشن در مارکتینگ استفاده کرد؟

آموزش گیمیفیکیشن
اینستاگرام یکی از شبکه‌های پیشرو گیمیفیکیشن مارکتینگ است.

گیمیفیکیشن موجب افزایش تعامل با برند شما شده و مشتریان را راضی نگه می‌دارد و آن‌ها را تشویق می‌کند که با شما تعامل بیشتری داشته باشند و درنهایت، سودآوری بیشتری برای کسب‌وکار شما خواهد داشت.

استراتژی استفاده از گیمیفیکیشن در کسب‌ و ‌کار

وقتی قصد دارید از گیمیفیکیشن در بازاریابی دیجیتال خود استفاده کنید، باید حواستان به یک سری استراتزی باشد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1.     گرفتن الگو از رقبا

در گام اول باید بررسی کنید که رقبای شما از گیمیفیکیشن در بازاریابی دیجیتالشان چگونه کمک گرفته‌اند به احتمال قوی روشی که برای آن‌ها موثر بوده‌است، برای شما نیز تأثیرگذار خواهد بود. سراغ برندهایی بروید که از نظر جایگاه حسی و برند، شبیه شما هستند.

2.     طراحی گیمیفیکیشن به صورت ساده

در طراحی گیمیفیکیشن، آن را ساده و قابل درک در نظر بگیرید. کاربران سراغ بازی‌های سخت و پیچیده نمی‌روند. بنابراین به این نکته توجه کنید و بازی‌هایی بسازید که ساده باشند.

3.     کمک از افراد حرفه‌ای

طراحی و ساخت گیمیفیکیشن، کار پیچیده‌ای نیست، اما؛ بهتر است، سراغ افرادی بروید که در این زمینه مهارت و تخصص لازم را دارند.

4.     هدف گذاری درست

پیش از طراحی گیمیفیکیشن باید بدانید هدف شما از این کار چیست و به دنبال چه نتیجه‌ای هستید؟ در گام بعدی، باید بدانید چه ابزارهایی برای طراحی گیمیفیکیشن موفق دارید و از آن‌ها قرار است، در این مسیر چگونه استفاده کنید؟

5.    استفاده از فناوری‌های جدید در طراحی گیمیفیکیشن

در عصر حاضر، با وجود نوآوری‌های جدیدی همچون واقعیت مجازی (VR)، واقعیت افزوده (AR) و هوش مصنوعی (AI) می‌توان در طراحی گیمیفیکیشن، تعامل بهتری با مخاطب ایجاد کرد و جذابیت آن‌ها را دوچندان نمود.

ایده‌های استراتژی بازاریابی در گیمیفیکیشن موثر

گیمیفیکیشن در بازاریابی دیجیتال
بیش از سه چهارم افراد بالای ۱۳ سال از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند. استفاده از گیمفیکیشن در بازاریابی، موجب افزایش سرگرمی، هدایت ترافیک به سایت و ساخت یک ارتباط احساسی با کاربر می‌شود.

در این قسمت به معرفی چند ایدۀ بازاریابی که می‌توانید در گیمیفیکیشن استفاده کنید، می‌پردازیم:

1. از ترکیب برنامه‌های وفاداری با گیمیفیکیشن مارکتینگ کمک بگیرید.

  • سیستم امتیازدهی در گیمفیکیشن مارکتینگ خود ایجاد کنید تا کاربر ترغیب به خرید بیشتر شود.
  • با خلاقیت خودتان در بازی، سطوح مختلف با پاداش‌های متفاوت طراحی کنید.
  • گیمفیکیشن را به گونه‌ای طراحی کنید که در سایت و موبایل قابل استفاده باشد.

2. استفاده از آزمون‌های تعاملی

آزمون‌های تعاملی یکی از ابزارهای قدرتمند در گیمیفیکیشن مارکتینگ هستند که به شما کمک می‌کنند تا با مشتریان خود ارتباط برقرار کرده، آن‌ها را درگیر کنید و اطلاعات ارزشمندی درباره آن‌ها جمع‌آوری کنید.

چرا استفاده از آزمون‌های تعاملی در گیمفیکیشن مارکتینگ مهم است؟

  • جذب توجه
بیشتر بخوانید  محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC) چیست؟

آزمون‌ها به دلیل ماهیت تعاملی‌شان، توجه کاربران را به خود جلب و آن‌ها را به مشارکت تشویق می‌کنند.

  • درک بهتر مشتری

با تحلیل پاسخ‌های کاربران به آزمون‌ها، می‌توانید به درک عمیق‌تری از علایق، نیازها و رفتارهای مشتریان خود دست پیدا کنید.

  • شخصی‌سازی تجربه مشتری

با استفاده از نتایج آزمون‌ها، می‌توانید تجارب شخصی‌سازی شده‌ را برای هر مشتری ایجاد کنید.

  • افزایش تعامل در شبکه‌های اجتماعی

تشویق کاربران به اشتراک‌گذاری نتایج آزمون‌ها، می‌تواند منجر به افزایش دید برند شما در شبکه‌های اجتماعی شود.

1.     افزودن محتوای گیمفیکیشن به سایت

یکی از شیوه‌های بسیار موثر در گیمفیکیشن، استفاده از در بازی‌های چرخشی “اسپین” در سایت است. با این کار می‌توانید تجربۀ خرید را برای کاربر جذاب‌تر سازید.

2.     استفاده از فنآوری‌های جدید در طراحی گیمفیکیشن مارکتینگ

یکی از ترندهای بزرگ که امروزه در گیمیفیکیشن مارکتینگ استفاده می‌شود، واقعیت افزوده (AR) است. این تکنولوژی، تجربه‌ای منحصر‌به‌فرد و فراگیر به شما ارائه می‌دهد و می‌تواند ارتباطی ماندگار با مشتری ایجاد کند.

مزایای استفاده از گیمفیکیشن در در بازاریابی

گیمفیکیشن مارکتینگ
آزمون‌های تعاملی یکی از ابزارهای بسیار مفید و کاربردی برای افزایش تعامل با مشتریان و بهبود تجربه کاربری هستند. با طراحی آزمون‌های جذاب، مرتبط و شخصی‌سازی شده در گیمفیکیشن مارکتینگ، می‌توانید به اهداف خود نزدیک شوید.

گیمفیکیشن مارکتینگ، مزایای متعددی برای کسب‌وکارها دارد که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • بهبود تعامل کاربران

همانطور که اشاره شد، گیمیفیکیشن موجب افزایش جذابیت برای انجام کارهای روزمره شده و کاربر را برای مدت طولانی‌تری درگیر سایت یا اپلیکیشن شما می‌کند. از سوی دیگر با این نوآوری، شما می‌توانید محصولات و خدماتتان را به شیوه‌ای متفاوت به کاربران معرفی کرده و تعامل خود را با آن‌ها به طرز چشمگیری بهبود ببخشید.

  • افزایش وفاداری مشتریان

با طراحی گیمفیکیشن مارکتینگ خلاقانه، و ارائه پاداش و تشویق‌های مکرر، کاربر را به خرید‌های پی‌درپی، تشویق کنید. از سوی دیگر با جمع‌آوری داده‌های مناسب دربارۀ کاربران، تجربه‌های شخصی‌سازی شده برای آن‌ها ایجاد کنید و به آن‌ها  احساس، ویژه و خاص‌بودن دهید.

  • جمع‌آوری داده‌های ارزشمند

از سوی دیگر، گیمفیکیشن‌ها به کسب‌وکارها کمک می‌کنند تا رفتار کاربر را تحلیل کنند، محتواهای UGC و نظرات و بازخوردها را جمع‌آوری و براساس آن‌ها، نمونه‌های بازی‎سازی شدۀ موفق‌تری طراحی کنند یا از آن‌ها برای تولید محتواهای مناسب نیاز کاربر استفاده کنید.

  • بررسی میزان موفقیت کمپین‌ها

با افزودن عناصر بازی در یک کمپین، می‌توانید رفتار مخاطب را در سفر مشتری بررسی کنید که کدام قسمت برایش جذاب‌تر بوده‌است و به طور کلی جان کلام این است که متوجۀ درک رفتار مخاطب و فرآیند کمپین خواهید شد

  • افزایش آگاهی از برند

استفاده از گیمفیکیشن در بازاریابی موجب افزایش آگاهی از برند می‌شود. کاربر در صورت لذت‌بردن از بازی شما، آن را برای دوستان و نزدیکانش نیز می‌فرستد و به نوعی سفیر برندتان شده و آن را تبلیغ می‌کند. در نتیجه آگاهی از برند شما به تدریج افزایش می‌یابد.

و اما سخن آخر

گیمیفیکیشن، با تبدیل تجربۀ کاربری به یک بازی جذاب، به ابزاری قدرتمند در بازاریابی دیجیتال تبدیل شده‌است. با استفاده از عناصر بازی مانند امتیازدهی، سطح‌بندی و پاداش، کسب‌وکارها می‌توانند تعامل بیشتری با مشتری برقرار کرده، وفاداری آن‌ها را تقویت کرده و در نهایت به رشد کسب‌وکار خود کمک کنند.

اگر شما هم به دنبال استفاده از ابزارهای بازاریابی در کسب‌وکار خود هستید، با ما در «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها» تماس بگیرید و از خدمات مشاورۀ رایگان ما بهره‌مند شوید.

منبع: mailchimp

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به مشاوره نیاز دارید؟
پیمایش به بالا