چند سال پیش اگر در مورد ساخت پادکست حرف میزدیم، افراد کمی پیدا میشدند که به استفاده از آن تمایل داشتهباشند و شاید اگر به آن، بهعنوان یکی از راهکارهای استراتژی بازاریابی محتوایی اشاره میکردیم، کمتر رغبت به اجرای آن داشتند.
اما؛ این روزها، همهچیز تغییر کرده و پادکستها، همهکاره، قدرتمند و آموزنده شدهاند و بسیاری از افراد مشهور و اینفلوئنسرها، این روزها، پادکستهای خود را با موضوعهای متنوع راهاندازی میکنند.
امروز 30 سپتامبر، روز جهانی پادکست (podcast day) است و ما در سهامگ، قصد داریم، به مناسبت این روز، درباره ساخت پادکست و تأثیر آن در بازاریابی، مطالبی در اختیارتان بگذاریم. پس اگر شما نیز از هواداران یا دوستداران تولید (Podcast) هستید، با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
پادکست چیست؟
پادکست یک نوع برنامه صوتی است که از طریق اینترنت منتشر میشود و موضوعهای آن بسیار متنوع و گوناگون هستند. بهگونهای که شما با Podcast میتوانید از موسیقی و فرهنگ گرفته تا علم، فناوری، تاریخ، ورزش و … گوش کنید و از آنها اطلاعات متنوع کسب کرده و لذت ببرید.
پادکستها، اغلب؛ بهصورت سری منتشر میشوند و برای گوشدادن به آنها، به یک برنامه پخش پادکست، مثل Apple Podcasts، Spotify، Google Podcasts، و Castbox نیاز دارید.
اولین پادکست چگونه تولید شد؟
در سالهای اولیه دهه 2000، «دیو واینر» (Dave Winer)، یک مهندس نرمافزار و «آدام کری» (Adam Curry)، یکی از ستارگان سابق MTV، به توسعه یک برنامه به نام “iPodder” در فرمت RSS پرداختند. این برنامه، بهصورت هفتگی منتشر میشد و در مورد موضوعاتی مانند موسیقی، فیلم، و فرهنگعامه صحبت میکردند.
برای تولید اولین پادکست، کری از یک میکروفون ساده و یک ضبطکننده صوتی استفاده کرد، درقدم بعدی، فایلهای صوتی را به فرمت MP3 تبدیل و درنهایت؛ در یک فید RSS گذاشت و مردم از طریق برنامههای پخش پادکست آنها را گوش داده و بسیار لذت بردند.
با توجه به استقبال دوچندان مردم، در سال 2005، شرکت اپل، قابلیت پخش پادکست را به نرمافزار iTunes افزود و این امر موجب رشد و توسعهی پادکستها شد.
چرا روز جهانی پادکست راهاندازی شد؟
روز جهانی پادکست در تاریخ 30 سپتامبر هر سال جشن گرفته میشود. این روز برای بزرگداشت و تقدیر از رسانه پادکست و همچنینT افزایش آگاهی و ترویج استفاده از آن توسط جامعه به وجود آمدهاست.
دلیل رشد و گسترش پادکست، به این مسئله بر میگردد که این قالب محتوایی، برای افراد عادی نیز قابل دسترس است و درصورتیکه، به این سبک تولید محتوای صوتی علاقهمند باشند، بهراحتی میتوانند آن را تولید و منتشر کنند.
از سوی دیگر، موضوع پادکستها میتواند هرچیزی باشد و افراد محدودیتی در انتخاب آن ندارند. همین مسئله، موجب شده تا صداها، داستانها و موضوعاتی که ممکن است؛ در رسانههای سنتی جای نیفتاده باشند یا آنها را نادیده گرفته شدهباشند، در اختیار عموم مردم قرار بگیرد.
روز جهانی پادکست، یک فرصت است تا به تقدیر از پادکسترها بپردازیم، مردم را به شنیدن یا تولید پادکست، تشویق کنیم، حتی، از پادکستهای مورد علاقهمان، حمایت مالی کنیم.
روز جهانی پادکست، بهطور رسمی در سال 2014 توسط «استیو لی»، موسس و مدیرعامل (School of Podcasting)، راهاندازی شد. هدف اصلی او ایجاد یک روز برای جشنگرفتن و تشویقکردن افراد به گوشدادن پادکستها بود.
چند نوع پادکست وجود دارد؟
پادکستها، براساس محتوایی که ارائه میدهند، ساختار، طول و هدف مخاطب، به چندین نوع تقسیم میشوند. در زیر به برخی از انواع رایج پادکستها اشاره میکنیم:
-
پادکستهای مصاحبهای
در این نوع از پادکستها، میزبان با مهمانهای خاص مصاحبه میکند. این مهمانها ممکن است؛ در یک حوزهی تخصصی کار کنند یا تجربیات جالبی داشته باشند.
مصاحبهها میتواند بهصورت تکنفره، دومیزبانه، گفتوگو محور، پادکست میزگرد یا گفتوگوی چندنفره باشد.
-
پادکستهای داستانی یا روایتی
این پادکستها اغلب؛ یک داستان یا موضوع خاصی را روایت میکنند. برخی از آنها ممکن است؛ بهصورت سریالی باشند و گروهی دیگر در هر قسمت، داستان یا موضوع جدیدی را معرفی میکنند.
-
پادکستهای آموزشی
این پادکستها با هدف آموزش یک مهارت، دانش یا مفهوم خاص ساخته میشوند.
-
پادکستهای خبری
پادکستهای خبری، اخبار و تازههای یک حوزهی خاص یا اخبار کلی را ارائه میدهند.
-
پادکستهای انتقادی
پادکستهای انتقادی به نقد موسیقی، فیلم، کتاب، بازیهای ویدئویی و … میپردازند.
-
پادکستهای تفریحی
پادکستهای تفریحی با هدف سرگرمکردن مخاطبان خود ساخته میشوند و ممکن است؛ شامل داستانها، شوخیها، چالشها و … باشند.
-
پادکستهای مدیتیشن و آرامش
این پادکستها با هدف کمک به مخاطب برای مدیتیشن، استراحت و یافتن آرامش ساخته میشوند.
بسته به هدف و محتوایی که قرار است، ارائه شود، میتوان نوع مناسب پادکست را انتخاب کرد. همچنین، ترکیب چندین نوع پادکست نیز ممکن است؛ بهطور مثال یک پادکست میتواند داستانی و آموزشی باشد.
چرا باید از پادکست بهعنوان ابزار بازاریابی استفاده کنیم؟
استفاده از پادکست بهعنوان ابزار بازاریابی میتواند یک استراتژی موثر برای برندهای مختلف باشد، به شرط اینکه با دقت و با توجه به نیازها و ترجیحات درست انجام شود. در این قسمت به بررسی دلایل استفاده از پادکست در تدوین استراتژی بازاریابی محتوایی میپردازیم:
۱- پادکستها محتواهای جذاب هستند.
برخلاف سایر فرمهای محتوا، پادکستها بسیار جذاب هستند. خوانندگان میتوانند در حین گوشدادن، آشپزی کنند، راه بروند و حتی به رانندگی بپردازند. در واقع؛ در حین گوشدادن پادکست، میتوان چندکار را با هم انجام داد و اغلب؛ نیاز به تمرکز خیلی زیاد ندارد.
از سوی دیگر، پادکستها میتوانند محتوای جذاب و مفید ارائه دهند و مخاطبان خود را به گوشدادن به آنها وابسته کنند تا بهصورت منظم گوش دهند.
۲- موانع کمی برای ساخت پادکست وجود دارد.
ساخت پادکست را میتوان هرجایی انجام داد و محدودیت مکانی ندارد. برخی ترجیح میدهند از از استودیوها برای ساخت پادکست استفاده کنند، گروهی دیگر ترجیح میدهند در خانه به ساخت پادکست بپردازند، درحالیکه، بسیاری این کار را در خیابان انجام میدهند.
تولید پادکست به پول کمی برای سرمایهگذاری نیاز دارد و هرکسی می تواند آن را در هر موضوع/موضوعاتی انجام دهد. برخلاف عکسها و محتوای ویدیویی، هزینه تولید پادکست بسیار کم است.
۳- ساخت پادکست موجب افزایش ترافیک وبسایت میشود.
پادکستها نقش بسزایی در بالا رفتن رتبه سئو سایت دارند. هرزمان که میزبان پادکستی هستید، مطمئن شوید که هر قسمت از آن، رونوشت داشته باشد. پیروی از این امر، میتواند به شما امکان استفاده از کلمات کلیدی بیشتری را بدهد و ترافیک وبسایتتان رشد چشمگیری پیدا میکند.
۴- پادکستها در تقویت برند بسیار موثر هستند.
پادکستها در تقویت برند و ویژگیهای آن بسیار موثر هستند. در زیر چهار دلیل کلیدی برای موثربودن پادکستها در تقویت برند آورده شدهاست:
-
ایجاد ارتباط شخصی
صدا؛ یکی از قویترین وسایل برقراری ارتباط است. وقتی مخاطب به صدای شما گوش میدهد، یک ارتباط شخصی و عمیق با برندتان برقرار میکند. این امر، موجب افزایش اعتماد به برندتان شده و تصویر مثبتی از برند در ذهن مخاطب ایجاد میکند.
-
نمایش کارشناسی و مهارت
پادکستها این فرصت را به افراد میدهند تا بهعنوان کارشناس و متخصص در حوزهی خاص شناخته شوند. افراد با ارائه محتوای مفید، اطلاعات و تجربیات خودشان را در اختیار افراد گذاشته و این امر موجب افزایش ویژگیها و آگاهی از برند در میان مردم میشود.
-
تعامل و وفاداری مخاطب
پادکستها امکان ارائه محتوای منظم را فراهم میکنند، با تولید محتوای باکیفیت و منظم، مخاطبان، وفادار به برند شما شده و منتظر انتشار قسمتهای جدید میشوند. این وفاداری میتواند منجر به تقویت برند و افزایش ویژگیهای مثبت آن شود.
-
فرصت برای تعریف داستان برند
هر برند، داستانی دارد که میتواند از طریق پادکست به مخاطبان ارائه شود. داستانهای موفقیت، چالشها، تجربیات و ماموریت برند میتواند به گوش مخاطبان برسد و بر تصویر و تاثیرگذاری آن بیفزاید.
۵- موجب افزایش جذب مخاطبهای وفادار میشود.
تولید پادکستهای جذاب بهصورت هفتگی یا ماهیانه، موجب حفظ مخاطبها در درجه اول و افزایش وفاداری آنها به شما میشود.
۶- قابلیت انتشار در پلتفرمهای متعدد دارد.
با وجود امکان انتشار پادکستها در پلتفرمهای مختلفی مانند Spotify، Apple Podcasts، Google Podcasts و … مخاطبهای پادکستهای شما گستردهتر خواهند شد.
۷- قابلیت اشتراکگذاری با سایر پلتفرمها دارد.
مخاطبان میتوانند پادکستهای مورد علاقه خود را بهراحتی در سایر پلتفرمها با دیگران به اشتراک بگذارند.
درنهایت؛ استفاده از پادکست بهعنوان ابزار بازاریابی، میتواند یک استراتژی موثر برای برندهای مختلف باشد، به شرط آنکه با دقت و با توجه به نیازها و ترجیحات مخاطب انجام شود.
و اما سخن آخر…
ساخت پادکست، میتواند فرآیندی جذاب و در عینحال، چالش برانگیز باشد و از سوی دیگر یکی از استراتژیهای قوی بازاریابی محتوایی است که با هدفگذاری صحیح و تلاش مستمر، موجب رشد و آگاهی از برند و افزایش موفقیت میشود.
چنانچه قصد تولید پادکست یا محتواهای مختلف آموزشی دارید، میتوانید از خدمات ما در «سهامارکتینگ» کمک بگیرید.
سهامارکتینگ، یک شرکت دیجیتال مارکتینگ است که با هدف احترام و یادگیری، همکاری و درنهایت خلق تجربهای متفاوت راهاندازی شدهاست. ما در این شرکت با ارائه خدمات گسترده 360 درجه در زمنیههای مختلف به شما کمک خواهیم کرد تا در سفر راهاندازی و رونق کسبوکارتان راحتتر و بیدردسرتر مسیرتان را ادامه دهید. کافی است؛ با ما تماس بگیرید
منبع: mygreatlearning/ webfx