«سیستم مدیریت محتوا»، همانطور که اشاره کردیم، نرمافزارهایی هستند که به ایجاد، سازماندهی و نگهداری محتوای دیجیتال کمک میکنند. این سیستمها از چندین کاربر به طور همزمان پشتیبانی میکنند و برای کسبوکارهای بزرگ، مزایای زیادی دارند.
درک انواع سیستم مدیریت محتوا، گام مهمی در انتخاب بهترین گزینه برای کسبوکار شماست. ما در سهامگ قصد داریم ضمن معرفی انواع سیستمهای مدیریت محتوا، شما را با مزایای هرکدام بیشتر آشنا سازیم. پس تا انتهای آن، همراه ما باشید.
معرفی انواع سیستم مدیریت محتوا
در این قسمت ضمن معرفی انواع سیستم های مدیریت محتوا، به مزایای هرکدام از آنها اشاره خواهیم کرد:
· سیستم مدیریت محتوای کامپوننتی (CCMS)
در میان انواع سیستم مدیریت محتوا، «سیستم مدیریت محتوای کامپوننتی» (CCMS)، محتوا را در سطح جزئیتر سازماندهی میکند. CCMS، به جای مدیریت مطالب به صورت صفحه به صفحه، کلمات، عبارات، پاراگرافها یا تصاویر را جمعآوری کرده و آنها را در یک فضای ذخیرهسازی واحد نگه میدارد.
کامپوننتها تنها یک بار ذخیره میشوند تا استفاده مجدد از محتوا به حداکثر برسد. این نوع سیستم مدیریت محتوای سایت، منبع دائمی اطلاعات برای توزیع در دستگاههای مختلف از جمله گوشیهای همراه، PDF و چاپ است.
مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوای کامپوننتی
همانطور که اشاره شد، CCMS یکی از انواع سیستم های مدیریت محتواست که مزایای بیشماری دارد:
1. استفاده مجدد
CCMS ، زمان نگارش، ویرایش و انتشار محتوا را کاهش میدهد و به کاربر کمک میکند تا از محتوا مجدد استفاده کند. افزونبراین، هزینههای ترجمه را نیز به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
2. منبع واحدCCMS
امکان توزیع محتوا به کانالهای متعدد مانند چاپ، موبایل، وب، چتباتها و موارد دیگر را فراهم میکند.
3. ردیابی
با CCMS میتوانید پیگیری کنید که چه کسی در محتوا تغییر ایجاد کرده و این تغییرات کی و کجا رخ دادهاند.
4. بهبود همکاری تیمی CCMS
کار را برای تیم تولید محتوای کاربر، به ویژه دورکاران راحتتر میکند.
· سیستم مدیریت محتوای سازمانی (ECM)
«سیستم مدیریت محتوای سازمانی»، اسناد سازمان را جمعآوری، سازماندهی و تحویل میدهد و مطمئن میشود که اطلاعات حیاتی در اختیار مخاطبان (کارمندان، مشتریان، ذینفعان تجاری و …) قرار گرفته باشد.
(ECM) به تمامی اعضای سازمان، امکان دسترسی آسان به محتوایی که برای تکمیل پروژهها و تصمیمات مهم نیاز دارند را میدهد. علاوه بر این، سیستم مدیریت محتوای سازمانی، فایلها را پس از یک دوره زمانی معین، حذف میکند و مطمئن میشود که هیچ محتوای غیرضروری فضایی را اشغال نکردهباشد.
مزایای سیستم مدیریت محتوای سازمانی
مهمترین مزایای ECM، عبارتاند از:
1. انعطافپذیر
ECM از همه انواع سیستم های مدیریت محتوا، انعطافپذیرتر است و به کاربر اجازه میدهد، هر نوع فایلی را از هر مکانی دریافت و بهطور خودکار پردازش و ذخیره کنید.
2. افزایش بهرهوری
این سیستم مدیریت محتوای سازمانی کارآمد، موجب افزایش بهرهوری کارهای روزمره کاربران میشود.
3. کاهش هزینههای ذخیرهسازی
ECM با ذخیره فایلهای ضروری و حذف مابقی، در هزینهها صرفهجویی میکند.
· سیستم مدیریت اسناد (DMS)
«سیستم مدیریت اسناد» (DMS) یک راهحل تحت وب در فضای ابری است که برای مدیریت، ذخیرهسازی و ردیابی اسناد میتوان از آن استفاده کرد. بدون آنکه کاغدی مصرف شود. این نوع سیستم مدیریت محتوا، یک راهحل خودکار برای بارگذاری، پردازش و توزیع اسناد کسبوکار ارائه میدهد و نیاز به چاپ، کپی یا اسکن ندارد.
مزایای استفاده از سیستم مدیریت اسناد (DMS)
در میان انواع سیستم مدیریت محتوا، مدل DMS، مصرف کاغذ ندارد مهمترین مزایای آن عبارتاند از:
1. دوستدار محیط زیست
محتوا را به صورت دیجیتالی سازماندهی میکند و مصرف کاغذ ندارد.
2. امنیت
سطح امنیتی DMS بسیار بالاست و میتوانید محتوای خود را با خیال راحت به آن بسپارید.
3. دسترسی با موبایل
با سیستم مدیریت اسناد، میتوانید از راه دور به اسناد دسترسی داشته و آنها را ویرایش کنید.
· سیستمهای مدیریت محتوای وب (WCMS)
(WCMS) در میان انواع سیستم های مدیریت محتوا، به کاربران اجازه میدهد تا بدون داشتن دانش در مورد زبانهای نشانهگذاری یا برنامهنویسی وب، اجزای دیجیتال یک سایت را مدیریت کنند.
WCMS با ارائه ابزارهای مناسب به کاربران، آنها را برای همکاری، نویسندگی و مدیریت محتوای دیجیتال کمک میکند. این مدل، برخلاف سایر انواع سیستم های مدیریت محتوا، فقط محتوای وب را مدیریت میکند.
مزایای استفاده از سیستمهای مدیریت محتوای وب (WCMS)
1. شخصیسازی
WCMS به کاربران اجازه طراحی صفحه وب و محتوای شخصیسازیشده را میدهد.
2. خودکارسازی
WCMS با انتشار خودکار محتوا، باعث صرفهجویی در زمان و مدیریت گردش کار میشود.
3. قابلیت ارتقا
WCMS به دلیل قابل ارتقابودن، به شرکتها، این امکان را میدهد تا به صورت تصاعدی رشد کنند و نگران محدودیتهای وبسایت خود نباشند.
· سیستم سیستم مدیریت داراییهای دیجیتال (DAM)
با وجود «سیستم مدیریت داراییهای دیجیتال» داراییهای دیجیتال کاربر، از دسترسی غیرمجاز محافظت میشود. این سیستم به کسبوکارها اجازه میدهد تا داراییهای دیجیتال ارزشمندشان همچون تصاویر، ویدئوها یا اسناد را ذخیره، سازماندهی و بازیابی کنند.
با استفاده از (DAM)، پیداکردن تصویر یا ویدئوی مورد نظر در زمان نیز بسیار آسان است زیرا همه چیز در یک مکان قرار دارد.
مزایای استفاده از DAM
1. کتابخانه مرکزی
DAMهمچون کتابخانه مرکزی یکپارچه عمل میکند و تمامی محتواهای ارزشمند کاربر را حفظ و بازیابی میکند. این سیستم باعث آسانتر شدن همکاری و کار گروهی میشود.
2. انتشار از طریق سایر پلتفرمها
با استفاده از DAM میتوانید محتوای خود را در شبکههای اجتماعی، سیستمهای توزیع و پرتالها به اشتراک بگذارید. این امر باعث افزایش دسترسی و تعامل مخاطبان میشود.
3. مدیریت برند
با DAM، مدیریت محتوا و درگاههای برند، امری آسان خواهد شد. کاربر تمام ابزارها و قابلیتهای لازم را برای اطمینان از یکپارچگی برند، مدیریت آسان محتوا و مدیریت داراییهای برند در اختیار خواهد داشت.
انواع سیستم مدیریت محتوا براساس نحوه جاسازی
علاوه بر دستهبندیهای قبلی، سیستمهای مدیریت محتوا را میتوان بر اساس نحوهی جاسازی آنها در سیستم نیز طبقهبندی کرد.
1. سیستم مدیریت محتوای کدباز (Open Source CMS)
«سیستمهای مدیریت محتوایOpen Source»، به کاربران اجازه میدهند تا به صورت رایگان به کدهای منبع خود دسترسی داشته باشند و آنها را تغییر دهند. این نوع سیستم مدیریت محتوا، خصوصیات زیر را دارد:
- نیاز به سرمایهگذاری اولیه مناسب و پشتیبانی فنی دارد.
- به طور مرتب بهروزرسانی نرمافزاری دارد.
- علاوه بر قابلیتهای استاندارد CMS، امکان سفارشیسازی نیز در آنها وجود دارد.
2. سیستم مدیریت محتوای اختصاصی (Proprietary CMS)
«سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی»، برای استفاده نیاز به مجوز دارند که توسط شرکت سازنده داده میشود. این نوع سیستم، برای پاسخگویی به نیازهای داخلی، طراحی و توسعه طراحی شدهاند. مهمترین ویژگیهای Proprietary CMSعبارتاند از:
- استفاده از این سیستمها نیاز به خرید مجوز یا لایسنس دارد که باید از شرکت سازنده خریداری شود.
- این سیستمها به طور منظم بهروزرسانیهای ماهانه یا سالانه دارند.
- ارتقا امکانات و یا شخصیسازیکردن این سیستمها، نیز ممکن است، هزینههای اضافی داشتهباشد.
از جمله انواع سیستم مدیریت محتوای اختصاصی، (Sitecore)، (Adobe Experience Manager) و (HubSpot) اشاره کرد.
3. سیستم مدیریت محتوای SaaS (Software As A Service)
«سیستم مدیریت محتوای اشتراکی»(SaaS) به نامهای «سرویس اشتراکی» یا «اجاره نرمافزار »نیز شهرت دارد. این نوع سیستم مدیریت محتوا، شباهت زیادی به مدل Open Source CMS دارد. با این تفاوت که اجازه دسترسی به کدها را به کاربران نمیدهد. اشتراک این سیستمها باید از شرکتهای سازنده خریداری شود. هزینه پرداختی آن نیز به صورت سالانه، ماهانه یا بسته به محصول محاسبه میشود.
هزینه اشتراک نرمافزارهای SaaS شامل هزینه هاست، طراحی قالب، پشتیبانی و … است و نیازی به پرداخت هزینه جداگانه نیست. به این نوع سیستمها «سایتساز» هم گفته میشود. سیستمهای مدیریت محتوای SaaS دارای ویژگیهای زیر هستند:
- رابط کاربری بصری و کاربرپسند
- سیستم مدیریت محتوای مقیاسپذیر و انعطافپذیر
- دسترسی و همکاری مبتنی بر Cloud
- بهروزرسانیها و نگهداری خودکار.
از جمله انواعCMS SaaS میتوان به (Wix)، (Squarespace) و (Shopify ) اشاره کرد.
4. سیستم مدیریت محتوای هدلس (Headless CMS)
در این سیستم، کاربر میتواند CMS را به سایتها، اپلیکیشنهای موبایل و حتی لوازم هوشمند متصل کند. این امر به کسبوکارها، آزادی عمل بیشتری برای ارائه محتوا در کانالهای مختلف میدهد. برخلاف سیستمهای مدیریت محتوای سنتی، سیستم Headless CMS به کاربران امکان کاهش زمان تحویل محتوا از طریق تکرارهای سریعتر میدهد. بارزترین ویژگیهای سیستم مدیریت محتوای Headless عبارتاند از:
- جداسازی بخش مدیریت محتوا (backend) از نمایشگر محتوا (frontend)
- انعطافپذیری بالا در ارائه محتوا به پلتفرمهای مختلف
- امکان سفارشیسازی و یکپارچهسازی بیشتر برای توسعهدهندگان
- بهبود عملکرد و سرعت بارگذاری سایت.
برخی از نمونههای Headless CMS عبارتاند از : (Contentful)،( Prismi) و (Strapi)
5. سیستم مدیریت محتوای سفارشی(Custom CMS)
«سیستم مدیریت محتوای سفارشی»، برای نیازهای منحصر به فرد یک کسبوکار طراحی شدهاست و کاملا با نیازها و جریانهای کاری آن هماهنگ باشد. مهمترین ویژگیهای Custom CMS عبارتاند از:
- سفارشی شده برای نیازهای منحصربهفرد کسبوکار
- کنترل کامل بر عملکرد و طراحی
- ادغام بینقص با سیستمها و جریانهای کاری موجود
- قابلیت مقیاسپذیری و رشد، با نیازهای کسبوکار.
و اما سخن آخر
در این مطلب، شما را با انواع سیستمهای مدیریت محتوا (CMS) آشنا کردیم. پلتفرمهای CMS به سازمانها کمک میکنند تا محتوای وب را بهصورت متمرکز سازماندهی و منتشر کنند. این سیستمها با خودکارسازی وظایف روتین، فرآیند ایجاد و نگهداری محتوا را بهینه میسازند و تجربههای شخصیسازی شده برای کاربران مختلف ایجاد میکنند.
CMSها به عنوان زیرساختهای اساسی برای انتشار اطلاعات در اینترنت عمل میکنند و به شرکتها امکان نظاممندکردن عملیات و گسترش دسترسی را داده و با روندهای متغیر سازگار میشوند.
اگر قصد طراحی سایت برای کسبوکار خود دارید و یا میخواهید تولید و مدیریت محتوای دیجیتالتان، به را به یک شرکت مارکتینگ بسپارید، ما در «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها» همراه شما هستیم.
کافی است، با تیم ما تماس بگیرید تا بهترین راهحلهای متناسب با نیازهای کسبوکار شما را ارائه دهیم و به رشد و موفقیتتان کمک کنیم. طراحی و مدیریت محتوای وبسایت خود را به ما بسپارید و از نتیجهی حرفهای لذت ببرید.
منابع: vplayed/ madcapsoftware/ designrush