فاکتورهای رتبه بندی گوگل این روزها فقط برای سئوکاران دیگر اهمیت ندارند، بلکه سروکلهشان در زندگی روزمرۀ آدمهای قرن 21 نیز پیدا شدهاست. این روزها دیگر مردم برای پیداکردن پاسخ سوالاتشان نه سراغ دفترچه تلفن میروند، نه از دوستانشان میپرسند، مستقیم به گوگل مراجعه میکنند. بیشتر هم فقط روی چند نتیجهی اول کلیک میکنند، این امر موجب افزایش رتبۀ آنها در گوگل و در نتیجه بازدید بیشترشان خواهد شد.
اما؛ فاکتورهای موثر رتبه در گوگل چیست و چطور میتوان آنها را کسب کرد؟ در این مطلب از سهامگ؛ قصد داریم به این پرسشها پاسخ دهیم. پس با ما باشید.
منظور از فاکتورهای رتبه بندی گوگل چیست؟
فاکتورهای رتبه بندی گوگل، معیارهایی هستند که (Google) با آنها به سایتها رتبه میدهد و تعیین میکند که کدام سایتها در صفحه نتایج جستوجو در رتبۀ بالاتری قرار میگیرند. اگر سایت شما به درستی برای فاکتورهای رتبهبندی گوگل بهینه شده باشد، میتواند در نتایج ارگانیک (رایگان) جایگاه بهتری پیدا کرده و بیشتر دیده شود. گوگل بیش از ۲۰۰ فاکتور را برای رتبهبندی سایتها در نظر میگیرد، اما مهمترین آنها (E-E-A-T ) هستند که عبارتاند از :
- تجربه (Experience)
- تخصص (Expertise)
- اعتبار (Authority)
- اعتماد (Trust)
انواع فاکتورهای رتبه بندی گوگل
پیش از آنکه به جدیدترین فاکتورهای رتبه بندی گوگل در 2025 اشاره کنیم، بهتر است، ابتدا با انواع آن آشنا شویم:
1. فاکتورهای رتبهبندی داخلی (On-page SEO)
منظور از On-page SEO فاکتورهایی است که به محتوای هر صفحۀ سایت توجه میکنند. عواملی همچون کلمه کلیدی، تصاویر و … .
2. فاکتورهای رتبهبندی خارجی (Off-page SEO)
این عوامل خارج از کنترل صفحه ما هستند و ربطی به محتوایمان ندارند.
3. فاکتورهای فنی (Technical SEO)
عواملی که موجب ایندکسشدن سایت ما، خواندن آن توسط گوگل و بارگذاری سریع و ایمنش برای کاربران میشود.
4. فاکتورهای محلی (Local SEO)
این دسته از فاکتورها، شامل هر 3 مورد بالا هستند، اما تمرکزشان بیشتر روی نظر کاربران، شهرت برند و لیستشدن آن در نتایج جغرافیایی است. یادتان باشد، هیچ فاکتوری به تنهایی نمیتواند موجب موفقیت یا شکست سئوی شما شود. ترکیب 4 فاکتوری که به آنها اشاره کردیم با هم، موجب افزایش رتبۀ سایت شما در گوگل، جذب ترافیک بیشتر و افزایش اعتماد کار میشود.
مهمترین فاکتورهای رتبه بندی گوگل
1. نقش فاکتورهای رتبهبندی داخلی (On-page SEO) در رتبه بندی گوگل
فاکتورهای رتبهبندی داخلی گوگل عبارتاند از:
تولید محتوای باکیفیت
مهمترین فاکتور گوگل، تولید محتوای باکیفیت است. اما منظور از تولید محتوای باکیفیت چیست؟ سایتهایی که محتوای خوب منتشر میکنند، چه ویژگیهایی دارند؟
قابل اعتمادبودن
محتوای تولید شده باید به کاربر، اطلاعاتی دقیق، کاربردی و بدون لینک اسپم بدهد و بهقول معروف حاوی مطالب دقیق و درست باشد تا کاربر به آن اعتماد پیدا کند.
روان و خوانابودن
از سوی دیگر، محتوای باکیفیت، نثر روان و خوانایی دارد و حاوی کلمات کلیدی در حد معقول است. تکرار بیش از حد کلمه کلیدی باعث جریمۀ سایت از طرف گوگل میگردد!
بهروزبودن اطلاعات محتوا
این روزها سرعت بهروزرسانی اطلاعات به شدت، افزایش یافتهاست و همین امر موجب شده تا سایتها برای دادن اطلاعات دقیق و جدید با هم رقابت کنند. بنابراین اگر سایت شما اطلاعات بهروز و معتبری ارائه دهد، گوگل به آن رتبۀ خوبی میدهد.
تولید محتوای متناسب با جستوجوی کاربر
تولید محتوا براساس نیاز کاربر نیز برای گوگل اهمیت زیادی دارد. بنابراین سراغ کلمات کلیدی متناسب نیاز کاربر بروید و تولید محتوا براساس آنها انجام دهید. %78 از بازاریابان معتقدند که تحقیق کلمات کلیدی باعث افزایش ترافیک میشود.
جایگذاری کلمات کلیدی

بعد از انتخاب کلمات کلیدی مناسب، مسئلهی دیگر، قرار دادن کلمات کلیدی بهطور طبیعی در بخشهای مناسب صفحه است. این قسمتها عبارتاند از:
- تگ عنوان (Title Tag)
قرار دادن کلمه کلیدی در تگعنوان یا همان متا تایتل
- عنوان اصلی مطلب (H1)
استفاده از کلمه کلیدی در عنوان اصلی
- سربرگهای H2
قرار دادن حداقل 2 سربرگ H2 در محتوای صفحه با اتصال آن به کلمۀ کلیدی اصلی
- آدرس صفحه (URL)
نوشتن آدرس صفحه بهصورت کوتاه و ساده و ترکیب آن با کلمه کلیدی
- در متن صفحه
قراردادن کلمات کلیدی بهطور طبیعی در متن و 100 کلمه مقدمه.
- متای توضیحات (Meta Description)
منظور از متای توضیحات، متنی است که در زیرعنوان میآید و در نتایج جستوجو نیز به نمایش در میآید. توضیحات متای حرفهای، باید خلاصه و جذاب نوشته شود و از کلمات کلیدی نیز در آن استفاده شود.
بهینهسازی تصاویر

نوشتن متن جایگزین (Alt Text)
گوگل قادر نیست که محتوای تصویری را ببیند اما Alt Text یا متن جایگزین را میتواند بخواند. Alt Text را کوتاه و توصیفی بنویسید و از کلمات کلیدی در آن استفاده کنید. این کار شما نه تنها موجب افزایش رتبۀ سایتتان در نتایج گوگل میشود، بلکه برای کاربران نابینا که از صفحهخوان استفاده میکنند نیز قابل دسترس خواهد بود.
فشرهسازی و تغییر اندازه تصاویر
- حجم تصاویر را بین 70 تا 100 کیلوبایت کاهش دهید.
- فرمت عکس را JPG قرار دهید، چون حجم کمتری نسبت به PNG دارد.
- عرض تصویر را کمتر از 100 پیکسل در نظر بگیرید. تصاویر بزرگ، سرعت سایت را کاهش میدهد.
استفاده از تصاویر باکیفیت و ارزشمند
- از تصاویر آماده یا استوک کمتر استفاده کنید
- از اسکرین شات، نمودار و اینفوگرافیکهای مرتبط در محتوای خود استفاده کنید. این امر موجب افزایش کیفیت و اعتبار محتوای شما شده و کاربران نیز بیشتر به آن اعتماد کرده و درگیرش میشوند.
استفاده از کلمه کلیدی در نام فایل عکس
- در نام فایل عکس هم از کلمه کلیدی استفاده کنید.
- اگر بین کلمات در فایل باید فاصله بگذارید، بهتر است این کار را نکنید و به جای آن از خط تیره (-) کمک بگیرید. این کار مانع نمایش نام فایل با کارکترهای عجیب میشود و لینک تصویر را نیز خواناتر و معتبرتر میسازد.
تخصص در حوزه فعالیت (Niche Expertise)

یادتان باشد، تنها کیفیت محتوا نیست که روی رتبۀ گوگل تأثیر میگذارد، بلکه تولید تعداد زیادی محتوای باکیفیت که نشان از تخصص شما دارد نیز از فاکتورهای رتبه بندی گوگل هستند. اما چطور به گوگل بفهمانید که یک سایت تخصصی و حرفهای در حوزۀ کاریتان هستید؟
طراحی صفحه اصلی (Pillar Page)
یک صفحه محتوای جامع، دقیق و کامل دربارۀ موضوع اصلی یا Pillar Page کسبوکارتان بنویسید و همۀ اطلاعات اولیه را در اختیار کاربر بگذارید.
محتوای تکمیلی (Cluster Content)
حالا چند مقالهی جداگانه بنویسید که هرکدام یک بخش از موضوع اصلی را عمیقتر توضیح میدهد، بهطور مثال، اگر موضوع اصلیتان “سئو” است، مقالههای خوشهای دربارۀ مفهوم خود سئو و سئوی داخلی و خروجی، تحقیق کلمه کلیدی و بهینهسازی سرعت سایت، بهطور جداگانه بنویسید.
لینکسازی داخلی
تمامی مقالههای تکمیلی که به آن اشاره کردیم را به صفحۀ اصلی لینک دهید و بالعکس. این کار به گوگل نشان میدهد که شما در تمامی حوزههای تخصصیتان، محتوای عمقی و گسترده تولید کردهاید و به مبحث مورد نظر اشراف و آگاهی کامل دارید.
2. نقش فاکتورهای فنی Technical SEOروی رتبه بندی گوگل

فاکتورهای فنی سایت نیز روی رتبۀ سایت در گوگل تأثیر میگذارند. این عوامل عبارتاند از:
سرعت صفحه
وقتی کاربر وارد سایت میشود، این انتظار را دارد که صفحات سریع بارگذاری شوند، در صورتیکه این اتفاق به کندی بیفتد، کاربر سایت شما را ترک میکند به این اتفاق، افزایش نرخ پرش و کاهش رتبۀ سایت میگویند.
ریسپانسیو بودن سایت با موبایل
با توجه به اینکه این روزها افراد بیشتر برای جستوجو در گوگل از گوشی استفاده میکنند، سازگاری سایت با موبایل یک امر ضروری است. بنابراین، اگر سایتتان برای موبایل بهینه نشده باشد، ممکن است، رتبهبندی شما تحت تأثیر آن قرار بگیرد. پس سازگاری سایت با موبایل نیز از جمله فاکتورهای رتبه بندی گوگل است.
هستههای حیاتی وب (Core Web Vitals)
این معیارها شامل بزرگترین رنگ محتوایی (LCP)، تأخیر ورودی اول (FID) و تغییر چیدمان تجمعی (CLS) هستند که تجربه کاربری را اندازهگیری میکنند. بهبود این معیارها میتواند به بهبود رتبهبندی سایت شما کمک میکند.
ساختار منظم و منطقی سایت
وقتی سایتی ساختار منظمی دارد، موتورهای جستوجو بهراحتی میتوانند صفحات آن را پیدا کرده و ایندکس کنند. این امر نیز از جمله فاکتورهای سئو است که در رتبهبندی گوگل تأثیر مستقیم میگذارد.
امنیت سایت
استفاده از پروتکل HTTPS و داشتن گواهی SSL برای ایجاد ارتباط امن با کاربران ضروری است. گوگل HTTPS را بهعنوان یکی از عوامل رتبهبندی در نظر میگیرد.
3. نقش فاکتورهای سئوی خارجی سایت روی رتبه بندی گوگل
سئوی خارج از صفحه (Off-page SEO) به مجموعه اقدامهایی اشاره دارد که خارج از سایت شماست، اما روی رتبۀ آن، تأثیر میگذارد. مثل شبکههای اجتماعی، اینفلوئنسرها و بکلینکها.
بکلینک (Backlinks) چیست؟
لینکی است که از یک سایت دیگر به سایت شما داده میشود. اگر سایتی بکلینک متعدد داشتهباشد، نزد گوگل ارزش بیشتری دارد.
چهعوامل روی بکلینک گرفتن تأثیر میگذارد؟
- تولید محتوای باکیفیت
- ارتباط گرفتن با سایر سایتها
- نوشتن پست مهمان در سایت دیگر.
و اما سخن آخر
برای اینکه یک سایت در نتایج جستوجوی گوگل جایگاه خوبی پیدا کند، بیش از 200 فاکتور را باید در نظر بگیرد. ما در این مطلب به مهمترین آنها که فاکتورهای سئوی داخلی، خارجی و فنی هستند، اشاره کردیم. اگر میخواهید در گوگل دیده شوید و بازدیدکنندۀ بیشتری داشتهباشید، کافی است بازاریابی محتوایی خود را به ما در «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها» بسپارید. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو یک جلسه مشاورۀ رایگان، کافی است، با ما تماس بگیرید.
منبع: wordstream