هر تولیدکننده محتوایی دوست دارد تا ویدئوهایش بیشترین بازدید را داشتهباشند، اما گاهی این اتفاق نمیافتد. سئوی محتوای ویدئویی یکی از راههای موثر در این رابطه است که به شما کمک میکند تا ویدیوهایتان بهتر دیده شود. این مطلب از سهامگ قرار است، درباره تأثیر ویدیو بر سئو با شما سخن بگوییم. پس اگر قصد تولید ویدئو دارید، باید به نقش آن در بهینهسازی سایت هم توجه کنید. با ما تا انتهای مطلب، همراه باشید.
سئوی ویدئو چیست؟
سئوی ویدئو (video SEO)، یعنی مجموعه کارهایی که برای بهینهسازی ویدیو در نتایج جستوجوی موتورهای جستجو و کسب رتبه برای کلمات کلیدی مرتبط انجام میشود. برای اینکه شانس رتبهبندی ویدیوهای خود را بالا ببرید، استراتژیهای مختلفی برای بهینهسازی آن وجود دارد که در این مطلب به آنها اشاره میکنیم.
چرا سئو ویدئو اهمیت دارد؟

در سالهای اخیر، بازاریابی ویدیویی بین کسبوکارها با استقبال فزآیندهای مواجه شده و حسابی جا افتاده است. از وقتیکه بازاریابها در اواخر دهه ۲۰۰۰ به دوربینهای DSLR دسترسی پیدا کردند و شروع به ساخت ویدئو و آپلود آن در اینترنت (به لطف یوتیوب) کردند، تولید و انتشار آن بسیار راحتتر شدهاست، این روزها، میتوان حتی بدون نیاز به مهارت حرفهای فیلمبرداری این کار را به راحتی انجام داد.
حالا دیگر تماشای ویدئو یک امر عادی شدهاست و دسترسی به آن کار سختی نیست. از طرف دیگر ضبط ویدئو با گوشیهای هوشمند هم تولید محتوای ویدئویی را آسان کردهاست. اما با این حجم زیاد محتوای ویدیویی، کسب رتبه در نتایج جستوجوی گوگل هنوز هم کار ساده و راحتی نیست. به قول «فیلیپ ناتینگهام»:
“همه سایتها میتوانند در تب ویدیوها (Video Tab) نمایش داده شوند، ولی همه در نتایج جستوجوی گوگل ، رتبه خوبی رتبه نمیگیرند. او میگوید:
“3 سال پیش، راحتتر میشد ویدیوها را در نتایج جستوجوی گوگل مشاهده کرد، اما حالا این کار سختتر شدهاست. اما؛ نمایش ویدیوها در تب ویدئوها آسانتر از قبل شدهاست.”
دستیابی به رتبه مناسب در نتایج گوگل بیشتر به اعتبار سایت، میزان تمرکز شما بر ویدیو و رتبهبندی آن در سئوی ویدئو بستگی دارد. فیلیپ توصیه میکند، بیشتر از آنکه به رتبه محتوای ویدئویی خود در گوگل توجه کنید، تمرکزتان را روی سئوی محتوای ویدئویی بگذارید.
یادتان باشد، ساخت ویدئو اگر نتواند نرخ بازگشت سرمایه خوبی برای شما ایجاد کند، تنها یک اقدام هزینهبر خواهد بود. پس اگر بخواهیم به دلایل اهمیت سئو به طور خلاصه اشاره کنیم، باید بگوییم:
- گوگل و سایر موتورهای جستوجو، محتوای ویدیویی را در رتبهبندی نتایج جستوجو در نظر میگیرند.
- ویدئوها میزان درگیری کاربران را بالا برده و نرخ پرش (Bounce Rate) را کاهش میدهند.
- ویدئوهای بهینهشده، میتوانند در جستوجوهای تصویری و ویدیویی گوگل نیز نمایش داده شوند.
چگونه ویدئو در گوکل ایندکس میشود؟
برای اینکه ویدئوی شما در گوگل ایندکس شود و در نتایج جستوجو به نمایش دربیاید، باید این به چند نکته کلیدی توجه کنید:
- ویدئو را در صفحهای با قابلیت ایندکسشدن توسط گوگل بگذارید.
- ویدئو را در بالای صفحه و در معرض دید کاربر قرار دهید.
- از تصویر بندانگشتی (Thumbnail) با کیفیت با فرمتهای پشتیبانیشده مانند BMP، GIF، JPEG، PNG، WebP یا SVG استفاده کنید.
- ویدئو را در صفحات مرتبط قرار دهید تا نیازی به هدایت کاربر به صفحه دیگر نباشد.
- مطمئن شوید که پسوند ویدئوی شما از فرمتهای پشتیبانیشده گوگل باشد.
- با ایجاد و ارسال سایت مپ ویدئویی، میتوانید به گوگل در ایندکسکردن محتوایتان کمک کنید.
9 روش بهینه سازی ویدیو

سئوی محتوای ویدئویی یک امر سخت و نامفهوم نیست. با ما همراه باشید تا بیشتر در این رابطه اطلاعات کسب کنید:
1. ویدئوهایی مطابق با نیاز کاربر بسازید.
اگر کسی به دنبال موضوع ویدئوی شما نباشد، تولید محتوای تصویریتان ممکن است، رتبه بالایی در گوگل بگیرد، اما بازدید چندانی نخواهد داشت. به همین دلیل میگوییم، محتوای ویدئویی بسازید که مورد نیاز کاربر است. معمولا ویدئوهای آموزشی با مدت زمان ۳ تا ۵ دقیقه محبوب هستند.
2. به کیفیت محتوای ویدئویی خود توجه کنید.
یکی از نکات مهم در سئوی محتوای ویدئویی، کیفیت آن است. گوگل محتواهای تصویری باکیفیت را در رتبههای بالاتر به نمایش میگذارد.
منظور از تولید محتوای ویدئویی باکیفیت چیست؟
- شروع تأثیرگذار، به گونهای که ۱۵ تا ۲۰ ثانیۀ نخست باید توجه مخاطب را جلب کنید تا به تماشای ویدئو ادامه دهد.
- موضوع محتوا نیز در کیفیت آن اهمیت دارد. پرداختن به موضوعهایی همچون آموزشی، سرگرمی، انگیزشی یا ارائهی راهحل برای یک مشکل، در سئوی ویدئو اهمیت زیادی دارد.
- به کیفیت فیلمبرداری، وضوح صدا، نورپردازی مناسب، تدوین حرفهای و اجرای فنی قوی، نیز توجه کنید. موارد اشاره شده در کیفیت فیلم تأثیر بسزایی دارند.
3. عنوان ویدئو را بهینهسازی کنید.
عنوان ویدئویی که در زمان آپلود از آن استفاده میکنید، در نتایج جستوجو و سئوی محتوای ویدئویی تأثیر میگذارد . استفاده از کلمه کلیدی در عنوان به صورت طبیعی، موجب درک بهتر آن توسط گوگل میشود.
شرایط نوشتن عنوان حرفهای
- عنوان انتخاب شده، حداکثر 60 کاراکتر باشد.
- از عناوین جذاب با نرخ کلیک (CTR) بالا استفاده کنید. هرچه عنوان جذابتر باشد، نرخ کلیک بیشتر خواهد داشت.
- از سوال یا عدد در عنوان خود کمک بگیرید.
4. توضیحات ویدئو را بهینه کنید.
بهینهسازی توضیحات ویدئو در هنگام آپلود نیز تأثیر زیادی روی نرخ کلیک (CTR) آن دارد.
چگونه توضیحات ویدیو روی افزایش نرخ کلیک موثر است؟
محتوای خود را با یک جمله تأثیرگذار و از لحاظ ساختاری قوی و متناسب با موضوع ویدئو شروع کنید. بهطورمثال اگر ویدیوی شما درباره یک محصول است، با مزایای کلیدی آن، شروعش کنید. کلمه کلیدی اصلی را در توضیحات ویدئو بگذارید تا گوگل با توجه به آن، متوجه موضوع محتوای ویدئوی شما شود.
نکات مهم در رابطه با بخش توضیحات ویدئو
یادتان باشد، بخش توضیحات ویدئو بیشتر از 120 کاراکتر نباشد. چون گوگل مابقی آن را بهصورت ناقص به نمایش میگذارد. اما اگر یوتیوب، قرار است، محتوای شما را به نمایش بگذارد، توصیه میکنیم آن را کامل بنویسید. توضیحات بیشتر در کل، عملکرد بهتری دارد، گوگل اطلاعات بیشتری از آن کسب میکند و احتمال نمایش آن با موضوعهای مرتبطت به طور چشمگیری افزایش مییابد.
5. ایجاد تصاویر کوچک (Thumbnail) جذاب برای ویدئو

تصویر بندانگشتی یا Thumbnail یک تصویر ثابت از ویدئو است که نمای کلی محتوای شما را نمایش میدهد و توجه کاربران را به خود جلب میکند. انتخاب تصاویر انگشتی باکیفیت، کنار محتوا، توجه کاربر را به خود جلب میکند و ممکن است، منجر به کلیک روی آن شود. این امر در بهبود رتبه سئوی محتوای ویدئویی شما نیز بسیار تأثیر میگذارد.
6. تایماستمپ به ویدیوهای خود اضافه کنید.
یکی دیگر از روشهای موثر روی سئوی محتوای ویدئویی، استفاده از تایماستمپ است. تایماستمپها، تجربه کاربری مناسبی برای مخاطب ایجاد میکنند و در بهینه سازی ویدیو تأثیر شگرفی میگذارند. تایماستمپها لحظات کلیدی ویدیوی شما را به بخشهای کوچکتر و قابلهضمتر تقسیم میکنند و در اختیار کاربر قرار میدهند. با وجود این ویژگی در ویدئو، مخاطب نیاز ندارد از اول تا انتهای آن را ببیند و تنها به تماشای بخشهایی از آن میپردازد، که مورد نیازش است.
7. ویدیوهای خود را در صفحات مرتبط سایتتان قرار دهید.
ویدیوهای خود را در صفحاتی از سایتتان که با محتوای آنها در ارتباط و سازگار هستند، جایگذاری (Embed) کنید با انجام این کار، ویدئوی شما به اشکال مختلف در نتایج جستوجوی گوگل به نمایش در میآید که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- ویدئوی اصلی در یوتیوب و در نتایج جستوجوی گوگل به نمایش در میآید.
- صفحه وبی که ویدئو در آن جایگذاری شده نیر در نتایج عادی جستوجوی گوگل رتبه میگیرد.
- وقتی کاربران روی صفحهای که ویدئو در آن جایگذاری شده کلیک میکنند، به سایت The Verge هدایت میشوند، نه یوتیوب. به این ترتیب، کاربران علاوه بر دیدن ویدئو، با محتوای سایت نیز درگیر میشوند و احتمال ماندگاری آنها در وب افزایش مییابد.
8. اسکیما به ویدئو اضافه کنید.
یکی دیگر از روشهای سئوی ویدئو، افزودن اسکیما (Schema Markup) به آن است. اسکیما در واقع کدی است که از شما اطلاعات بیشتری در اختیار گوگل میگذارد و باعث میشود، بازدید بیشتری داشتهباشید.
استفاده از اسکیما چه تأثیری روی سئوی ویدئو شما دارد؟
با استفاده از این روش، گوگل تمام اطلاعات لازم از محتوای ویدئویی شما را دریافت میکند و آن را نه تنها بهعنوان یک لینک ساده، بلکه بهعنوان یک (Rich Result) در نتایج جستوجو به نمایش میگذارد. درواقع در نتایج جستوجو، علاوه بر لینک، جزئیات ویدئویتان همچون:
- عنوان
- توضیحات
- Thumbnail
- مدتزمان ویدیو
- و سایر اطلاعات مربوط به آپلود
هم مستقیماً در صفحه نتایج نمایش داده میشوند، این موضوع باعث افزایش نرخ کلیک (CTR) و دیدهشدن ویدیو میشود!
9. به صفحاتی که ویدئو دارند، لینک دهید.

بیشک، کسب رتبه خوب در نتایج گوگل بدون بکلینک، کار آسانی نیست. بکلینکها در واقع لینکهایی هستند که از سایتهای دیگر به سایت شما اشاره میکنند.
گوگل این لینکها را بهعنوان رأیهای مثبت برای محتوای شما در نظر میگیرد و حاکی از این مسئله است که محتوایتان از نظر دیگر سایتها معتبر، قابلاعتماد و ارزشمند بودهاست. هرچه تعداد نظرها بیشتر باشد، شانس شما برای رتبهبندی بهتر افزایش مییابد.
و اما سخن آخر
سئوی محتوای ویدئویی، نقش مهمی در افزایش دیدهشدن و جذب مخاطب دارد. با بهینهسازی صحیح، ویدئوها میتوانند در نتایج جستوجوی گوگل رتبه بهتری بگیرند و باعث افزایش ترافیک سایت شوند. انتخاب عنوان مناسب، توضیحات بهینه، تصویر بندانگشتی جذاب و استفاده از پلتفرمهای مناسب، از جمله فاکتورهای کلیدی در بهینهسازی ویدئوها هستند. همچنین، گوگل معمولاً یک ویدئو را در هر صفحه ایندکس میکند، بنابراین جایگاه آن اهمیت زیادی دارد. برای موفقیت در بازاریابی ویدئویی، محتوای باکیفیت تولید کنید، بهینهسازی را جدی بگیرید و برای افزایش تعامل کاربران، استراتژیهای سئو را پیادهسازی کنید.
اگر تاکنون به سئوی محتواهای خود اهمیت ندادهاید، از همین حالا شروع کنید. با ما در آژانس دیجیتال مارکتینگ سها در تماس باشید و سئوی سایت و تولید انواع محتواهای خود را به ما بسپارید.
منبع: semrush/ wordstream