از آغاز تاریخ بشریت، داستانسرایی و انتقال دانش از طریق قصه، همواره یک روش مرسوم، محبوب و موثر بودهاست. با این حال بعید است که همهی ما «همینگوی» به دنیا آمدهباشیم! اینجاست که بوم داستان سرایی، بهعنوان یک ابزار قدرتمند برای طراحی قصهای جذاب، مخاطبپسند و تأثیرگذار وارد میشود.
در این مطلب از سهامگ، قصد داریم شما را با مفهوم و کاربردهای بوم داستان سرایی در تولید محتوا و نقش آن در بازاریابی محتوایی آشنا سازیم. پس با ما همراه باشید تا این ابزار شگفتانگیز را بشناسید و تاثیرش را در دنیای بازاریابی تجربه کنید!
بوم داستان سرایی چیست؟
بوم داستان سرایی (Storytelling Canvas) یک ابزار یا قالب بصری موثر است که به شما کمک میکند، داستانی ساختارمند و جذاب برای برقراری ارتباط بهتر با مخاطب طراحی کنید. با کمک بوم داستان گویی، عناصر کلیدی را بهشکلی منسجم کنار هم میگذارید و روایتی منسجم و ماندگار تولید میکنید.
هدف اصلی بوم داستان سرایی چیست؟
هدف اصلی آن، ایجاد یک چارچوب است که در آن حتی افرادی هم که نویسنده نیستند، بتوانند قصهای جذاب و مخاطبپسند تولید کنند. این بوم، به ذهن شما نظم میبخشد، گرههای فکریتان را باز میکند و ایدههای داستانتان را سرو سامان میدهد. بوم داستان سرایی کمکتان میکند تا پیام اصلی مورد نظرتان را در قالب داستانی جذاب و تأثیرگذار به مخاطب منتقل کنید.
اجزای بوم داستان سرایی

بوم داستان گویی، از 8 بخش زیر تشکیل شدهاست:
موضوع (Title/Subject)
محور و عنوان اصلی داستان چیست و قرار است در این قصه دربارهی چه چیزهایی صحبت کنید؟
هدف (Goal)
هدف شما از تعریف این قصه چیست؟ چرا آن را تعریف میکنید؟ چه پیامی را قرار است در قالب آن به مخاطب منتقل کنید؟
مخاطب (Audience)
مخاطب یا پرسونای داستان کیست؟ چه خصوصیاتی دارد؟ به چه چیزهایی علاقه دارد؟ سطح اجتماعی آن چیست؟ ازلحاظ جغرافیایی در کجا زندگی میکند؟ زبانش چیست و …
وضعیت قبل داستان (Before)
پیش از شنیدن داستان، مخاطب از نظر فکری، احساس، دانش یا نیاز در چه وضعیتی قرار میگیرد؟
چیدمان صحنه (Set the Scene)
منظور، فضای کلی داستان است که باید بیان کنید. بهطور مثال، شرایط احساسی و حقیقی که باید برای پذیرش داستان در نظر بگیرید تا مخاطب بتواند با آن همزاد پنداری کند، چیست؟
پیام اصلی (Make your Point)
نکتهی اصلی که در داستان میخواهید به آن بپردازید تا در ذهن مخاطب بنشیند و دیدگاهش را تغییر دهد را در این قسمت مینویسید.
نتیجهگیری (Conclusion)
در این قسمت استدلالها، شواهد و مثالهایی را که قرار است، در طول داستان به آنها اشاره کنید را مینویسید و مشخص مینمایید که از این موارد در کجا و چطور استفاده خواهید کرد.
وضعیت بعد داستان (After)
در این قسمت در اینباره مینویسید که مخاطب قرار است، پس از اتمام داستان، چه تغییری در احساسات، نگرش، دانش و رفتارش به وجود بیاید؟
چطور از بوم داستان سرایی استفاده میکنیم؟

بوم را بهصورت کاغذی یا دیجیتالی در اختیار تیم یا فردی که داستانپرداز است، بگذارید. پیشنهاد میکنیم در یک کارگاه طوفان فکری 45 دقیقهای با مشارکت 3 تا 5 نفره، هر بخش آن را پر کنید. پیش از شروع داستانسرایی، ابتدا موارد زیر را مشخص کنید:
هدفتان از تولید محتوا به سبک داستانسرایی چیست؟
هدف در داستانگویی کسبوکارها، اهمیت بسزایی دارد و باید کاملا مشخص و واضح باشد. مثلا میخواهید مخاطب پس از شنیدن داستان چه احساسی داشته باشد یا چه اقدامی انجام دهد؟
مخاطبهای شما چه کسانی هستند؟
نکتۀ بعدی که در اجزای بوم داستان سرایی هم به آن اشاره کردیم، مخاطبها هستند. پیش از تولید داستان، باید بدانید که مخاطبهای شما چه کسانی هستند؟ پس از شنیدن داستان شما چه احساسی خواهند داشت؟ به چه چیزهایی اهمیت میدهند؟ چرا باید به داستان شما گوش دهند؟ وضعیت آنها را قبل و بعد از شنیدن داستان چیست؟
داستان را خلق کنید
با توجه به هدف و مخاطب، داستان را خلق کنید. اغلب در داستان سرایی کسبوکارها مخاطب، قهرمان اصلی داستان است و محصول یا خدمات، راهنما یا منجی هستند که به فرد کمک میکنند تا مشکلاتش را برای رسیدن به هدف حل کند.
داستانی که مینویسید باید ترکیبی از احساسات و منطق باشد و عواطف و عقل مخاطب را درگیر خود سازد. برای این کار باید از حقایق، آمار، مثالها، حکایات، تصاویر تأثیرگذار و استعارههای ملموس کمک بگیرید تا قصهای باورپذیر، معنادار و تأثیرگذار بنویسید.
اجزای داستان کسبوکارها

داستانسرایی برای کسبوکارها 3 بخش مشخص دارد که عبارتاند از:
- وضعیت مخاطب قبل از آشنایی با کسبوکار شما
- مواجهشدن او با محصول/خدمت شما در میانهی داستان
- وضعیت بهتر او پس از استفاده از راهکار شما (دعوت به اقدام).
- به عناصر کلیدی در داستانسرایی توجه کنید.
با تیم خود زمان بگذرانید و ایدههای مختلف را مطرح کنید. لزومی ندارد، نگران ترتیب قرارگیری اجزا باشید. فقط سعی کنید، تا حد ممکن گزینههای زیادی را پیدا و کنار هم بچینید.
چک لیست نهایی طراحی یک قصه موثر و تأثیرگذار
در این قسمت، بهطور خلاصه به بخشهای مختلف داستان کسبوکار اشاره میکنیم:
بخش حقیقت و ارقام: بخشی از داستان است که به منطق مخاطب میپردازد.
حکایات: بخشی است که شخصیت و حس واقعی داستان را برای مخاطب روایت میکند
مثالها: نقطهی میانی بین حقایق و حکایات است که وضوح بیشتری به داستان میدهد.
استدلالها: چه مزایا و معایب منطقی برای این داستان وجود دارد؟ دیدگاه شما چیست؟
جنبههای سرگرمکننده / احساسی: چه چیزهایی شما و تیمتان را مشتاق، عصبانی یا خوشحال میکند؟ سعی کنید ترکیبی از این احساسات را پیدا کنید و در داستان آنها را بهکار ببرید.
لحظهی “آها: نکتهی اصلی که میخواهید با داستان خود آن را بیان کنید، چیست؟
چگونه از بوم داستان سرایی در بازاریابی استفاده کنیم؟

داستانسرایی همانطور که اشاره کردیم، یکی از بهترین شیوههای بیان داستان برند و ایجاد ارتباط عاطفی با مشتری است. مزایای بوم داستان سرایی در بازاریابی موارد زیر هستند:
با بوم داستان سرایی میتوانید یک روایت منسجم و متمایز از برند تولید کنید.
انتقال پیام با بوم داستان سرایی شکلی جذاب و به یاد ماندنی دارد.
با کمک بوم داستان سرایی میتوانید عناصر کلیدی برند همچون مأموریت شرکت، ارزشهای برند و چشماندازش را در قالب یک داستان واحد در کانالهای مختلف بازاریابی تعریف کنید.
داستانسرایی پیام برند را تأثیرگذارتر میکند.
داستانهای خوب میتوانند در افزایش آگاهی ار برند موثر باشند.
داستانسرایی خوب و منسجم، موجب افزایش وفاداری مشتریان میشود.
داستانسرایی در بازاریابی، یک مزیت رقابتی محسوب میشود.
کاربردهای بوم داستانسرایی در تولید محتوا
در دنیای پرمحتوای این روزها، بوم داستان سرایی، مثل یک نقشهی راه، برایتان عمل میکند و کمکتان خواهد کرد تا روایتی حرفهای، جذاب و منحصربهفرد خلق کنید.
بوم کمکتان میکند تا ایدهها و نکات اصلی پیام را سازماندهی کنید و ساختاری منسجم داشتهباشد. بهطور مثال در نوشتن بلاگ اگر شما اطلاعات خام در اختیار مخاطب بگذارید، او را گیج و سردرگم خواهید کرد. اما؛ خلق داستان یا سناریو، به مخاطب کمک میکند تا با اشتیاق بیشتری مطلبتان را بخواند.
استفاده از بوم داستانسرایی کمکتان میکند تا جملات یا کلمات کلیدی را بهگونهای بهکار ببرید که در ذهن مخاطب، آنها را حک کنید و بهصورت تأثیرگذار در سناریو بهکار ببرید.
اگر قصد دارید یک کمپین دیجیتال مارکتینگ برگزار کنید، بوم داستان سرایی میتواند کمکتان کند تا سناریویی جذاب و شفاف برای آن بچینید.
بوم داستان سرایی، کار تیمی را در تولید محتوا راحتتر و سادهتر میکند. وقتی چند نفر روی یک پروژه همکاری میکنند، بوم داستان گویی کمکشان میکند تا تمامی اعضای تیم، دید یکسانی پیدا کنند و پیام برندتان دیدی همهجانبه و منسجم داشته باشد.
درنهایت؛ بوم داستانسرایی به تولیدکنندگان محتوا کمک میکند تا خلاقیت خود را در یک چارچوب هدفمند بهکار ببرند و محتوایی جذابتر و مؤثرتر بنویسند.
و اما سخن آخر
بوم داستانسرایی ابزاری بینظیر است که کمکتان میکند، داستانهایی جذاب، منسجم و تأثیرگذار بسازید. این بوم با سازماندهی عناصر کلیدی داستان، به تولیدکنندگان محتوا کمک میکند تا پیام برند را بهطور مؤثر و ماندگار به مخاطب منتقل کنند.
در دنیای امروز که حجم زیادی از محتوا تولید میشود، استفاده از بوم داستانسرایی به شما این امکان را میدهد که داستان خود را به شیوهای جذاب و واضح بیان کنید. برای خلق محتوای مؤثرتر و جذابتر، میتوانید همین حالا با سها مارکتینگ همکاری کنید و داستان برند خود را در قالبی نوین به مخاطبانتان معرفی کنید!
منبع: designabetterbusiness