از سرگردانی در دریای محتوا خسته و کلافه شدهاید؟ «تقویم محتوایی» (Content Calendar) ناجی شماست! این ابزار جادویی به شما کمک میکند تا محتوای خود را از قبل برنامهریزی کنید، نظم و انسجام به کارتان ببخشید و در نهایت، طعم شیرین موفقیت را بچشید. آیا شما هم خواهان نظم و انسجام در دنیای محتوایتان هستید؟ برای درک مفهوم تقویم محتوایی، مزایا و روش استفاده از آن، با ما در سهامگ همراه شوید.
تقویم محتوایی چیست؟
تقویم محتوایی، یک برنامه زمانبندی مکتوب است که مشخص میکند چه محتوایی در کجا و چه زمانی منتشر شود. تقویمهای محتوا معمولا شامل مواردی همچون: محتواهای آینده، بهروزرسانی محتواهای موجود، تعیین فعالیتهای تبلیغاتی برنامهریزیشده، همکاریها و … است.
چرا استفاده از تقویم محتوایی مهم است؟
اگر بلاگ شما صرفا یک فعالیت سرگرمی است که هر چند وقت یک بار در آن پستی منتشر میکنید، نیازی به طراحی تقویم محتوایی ندارید. اما؛ اگر از بازاریابی محتوا برای رشد کسبوکار آنلاین خود استفاده میکنید، سازماندهی، کلید موفقیت شماست. در ادامه به 3 مزیت طراحی تقویم محتوایی در Content Marketing اشاره میکنیم:
· طراحی تقویم محتوا تضمینکننده انسجام کارهاست.
اگر برنامه تولید محتوایتان نامنظم باشد، ممکن است؛ برخی از کارها را فراموش کنید که انجام دهید، پستهای کمتری منتشر میکنید یا بهروزرسانی مقالههای قدیمی را نادیده میگیرید. به عبارت دیگر، تقویم محتوایی تضمینکننده این است که هیچ کاری از قلم نمیافتد.
· طراحی تقویم محتوا موجب تقویت همکاری اعضای تیم با هم میشود.
اگر یک وبلاگ تکنفره دارید، نیازی به طراحی تقویم محتوایی ندارید. اما؛ اگر تیم تولید محتوا دارید، طراحی تقویم محتوا به شما کمک میکند تا همه اعضا در یک صفحه باشید. امروزه افراد متخصص ، بیشتر از تقویم محتوا به عنوان یک ابزار مدیریت پروژه به جای تقویم واقعی استفاده میکنند.
· تقویم محتوا به شما یک نمای کلی از محتواهای آیندهتان میدهد.
به عنوان مثال، ما از تقویم خود استفاده میکنیم تا مطمئن شویم، همه مطالعات موردی خود را به طور همزمان منتشر نمیکنیم یا 2 راهنما که به یک موضوع اشاره دارد را باهم منتشر نمیکنیم. به این ترتیب، میتوانیم کل استراتژی بازاریابی خود را برای ماههای آینده در یک صفحه ببینیم. این فوقالعاده است؛ مگر نه؟!
مهمترین نکات در طراحی تقویم محتوایی چیست؟
برای داشتن یک تقویم محتوا لازم نیست، کارهای پیچیدهای انجام دهید. در واقع، هدف این است که کارها برای شما و تیمتان آسان شود. بنابراین، میتوانید با یک ابزار ساده مانند Google Sheets کارتان را شروع کنید. در ادامه 4 نکته طلایی در طراحی تقویم محتوایی را با شما در میان خواهیم گذاشت.
1. محتواهای تقویم محتوایی
مهمترین بخش تقویم محتوای شماست. در Content Calendar باید مشخص کنید که چه نوع محتواهایی قرار است، منتشر کنید. موضوع آنها چیست؟ در چه تاریخی منتشر خواهید کرد و غیره
برخی از شرکتها، تقویم محتوای خود را برای یک سال برنامهریزی میکنند، در حالیکه برخی از وبلاگنویسان مستقل ممکن است، حتی ندانند هفته آینده چه چیزی را منتشر خواهند کرد!
در واقع؛ باید به شما بگوییم هیچ زمان مشخص و دقیقی نمیتوان به طور مشخص تعیین کرد و بهتر است، برنامهریزی را تا حدودی انعطافپذیر نگه دارید، زیرا ممکن است، شرایط به سرعت در دنیای بازاریابی دیجیتال تغییر کند و در صورتیکه همه چیز در تقویم محتوایی شما خشک و خیلی دقیق باشد، نتوانید در شرایط بحرانی کارتان را جلو ببرد. مهم این است که بدانید در تقویم محتواییتان قرار است، چه محتواهایی منتشر کنید.
2. پلتفرم تقویم محتوایی
پلتفرم جایی است که تقویم محتوای شما در آن قرار میگیرد. تولیدکنندگان محتوایی که به صورت تکی کار میکنند، راحتتر میتوانند پلتفرم مورد نظر خود را پیدا کنند. مهمترین مسئله برای آنها، کارآمدی پلتفرم است. بنابراین پلتفرم شما میتواند گوگل شیت باشد یا حتی یک ورق کاغذ ساده و …
اما برای تیمهای بازاریابی محتوا، داستان فرق میکند. هنگامی که یک تیم محتوا دارید، ممکن است؛ 5، 10 یا حتی 20 نفر روی یک بخش از محتوا پیش از انتشار، کار کنند. بنابراین اینکه همه بتوانند وضعیت هر پست را مشاهده کنند، اهمیت زیادی دارد. استفاده از تقویم محتوایی آنلاین همچون گوگل شیت و … گزینه مناسبتری است.
3. بخش ایدههای آینده در تقویم محتوایی
ایدههای آینده، بخشهایی هستند که به صورت مشخص در تقویم دیده نمیشوند، اما اندیشههایی هستند که در جلسههای طوفان فکری متوجه آنها میشوید یا ترندهای مختلف هستند که در جامعه اتفاق میافتد یا ایدههایی هستند که به طور مثال در گذر از خیابان ناگهان به ذهنتان میآید و نیاز دارید که آنها را برونریزیشان کنید تا گم نشوند.
4. استفاده از یک ابزار تخصصی طراحی تقویم محتوایی
ابزارهایی وجود دارند که به طور خاص برای طراحی، مدیریت و همکاری در تقویم محتوا طراحی شدهاند. این ابزارها، با توجه به میزان محتوای انتشار و تعداد نفرات تیمتان قابلیتهای متنوعی دارند. در ادامه به برخی از بهترین ابزارهای طراحی تقویم محتوایی اشاره میکنیم:
· Notion
فضای کاری چندوجهی که برای یادداشتنویسی، انجام کارهای مختلف، یادداشتهای ویکیپدیاها و پایگاه دادهها بسیار مناسب است.
· Google Sheets
احتمالا محبوبترین گزینه برای اکثر افراد و تیمهای کوچک، گوگل شیت است که راهاندازی آن کار سختی نیست.
· Microsoft Excel
اکسل تقویم محتوایی همان برنامه ماکروسافت است که قابلیت همکاری در صفحات گسترده خود را نسبت به قبل، بهتر کردهاست.
· Google Calendar
اگر یک تیم تکنفره هستید، “گوگل کلندر” به تنهایی ممکن است، برای شما کافی باشد.
· CoSchedule
مناسب استفاده برای شرکتهای کوچک و بزرگ است.
· Loomly
شامل راهنماهای تعاملی برای تولید پستهای وبلاگ، پستهای خودکار رسانههای اجتماعی و … است.
· پلاگین تقویم تحریریه برای وردپرس
ساده، قابل کشیدن و رها کردن و رایگان. با این حال، به زمانیکه پستها را در وردپرس برنامهریزی میکنید، وابسته است که ممکن است، برای همه مناسب نباشد.
· Basecamp، Trello، Slack و Asana
اگرچه این ابزارها برای مدیریت پروژه و ارتباطات به جای تقویم محتوا طراحی شدهاند، اما هرکدام از آنها میتوانند به عنوان تقویم محتوا نیز استفاده شوند.
چگونه تقویم محتوایی طراحی کنیم؟
طراحی تقویم محتوایی 3 مرحله دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
مرحله نخست طراحی تقویم محتوایی
لیستی از ایدههای محتوای خود تهیه کنید. اگر در مورد موضوعهای مختلف مینویسید، آنها را در حین کار دستهبندی کنید.
مرحله دوم طراحی تقویم محتوایی
زمانبندی تقوبم محتوایی خود را براساس استراتژی بازاریابی خود تعیین کنید. بهطور مثال برای محتواهای رسانههای اجتماعی همچون اینستاگرام، ممکن است، زمانبندی شما به فرض، هر 2 ساعت در طی روز باشد. اما؛ برای بلاگ، هر چند روز یک بار، یک پست منتشر کنید.
مرحله سوم طراحی تقویم محتوایی
سراغ لیست ایدههای محتوای خود نیز بروید و در تاریخهای مختلف متناسب با آنها، محتواهای مختلف تولید و در زمانبندی مناسب قرار دهید.
زمانبندی و تبلیغ کارهای خارج از سایت خود را نیز برنامهریزی کنید. هر زمان که یک پست مهمان، مصاحبه پادکست، سخنرانی زنده یا هر نوع تبلیغ خارج از سایت دارید، آن را در تقویم محتوای خود بگنجانید.
زمان بندی کل فرآیند ایجاد محتوا
در کار گروهی، افراد مختلف مسئول بخشهای متنوع تولید محتوا هستند. زمانبندی از پیش تعیینشده، برای تاریخهای مهم هر مرحله، به شما کمک میکند تا طبق برنامه پیش بروید. در ادامه لیستی از کارهایی که باید انجام دهید را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت:
1. تهیه لیست از انواع محتواهای در حال تولید
ممکن است؛ بیشتر اوقات مقالهها کوتاه باشند، اما زمانیکه مطالب بزرگتر و وسیعتر منتشر میکنید، فرآیند کار ممکن است، متفاوت باشد. اگر در قالبهای مختلف مانند ویدیو و پادکست به تولید محتوا میپردازید، پیشنهاد میکنیم، آنها را یادداشت کنید.
2. تفکیک انواع محتواها به جزییات بیشتر
هرکدام از انواع محتوا مراحلی برای ایجاد آن لازم دارند که بهتر است آنها را، به صورت ریز با جزییات تفکیک کنید. به عنوان مثال، فرآیند تولید یک مطلب بلاگ، به طور معمول، 4 مرحله تحقیق کلمات کلیدی، طرح کلی، نوشتن محتوا و طراحی آن دارد.
در حالیکه برای تولید محتوای ویدئویی مراحل آن شامل: پیدا کردن موضوع، نوشتن فیلمنامه، فیلمبرداری از ویدیو، ویرایش محتوا و اضافه کردن کاور گرافیک به آن است.
3. اضافهکردن نام مسئول هر بخش به تقویم محتوایی
اگر تیمی دارید، نام فردی که مسئول تکمیل آن است را در کنار هر مرحله ذکر کنید.
4. توجه به بخش بهروزرسانی محتوا در تقویم محتوایی
مهم است که محتوای خود را تازه نگه دارید. بنابراین، برای بخشهایی که به راحتی قابل ویرایش هستند مانند پستهای وبلاگ، باید زمانی را برای بهروزرسانی آنها در آینده در نظر بگیرید.
5. توجه به ارتقای محتواهای قدیمی سایت
گاهی اوقات محتوای قدیمی بیشتر از اینکه مفید باشند، مضر هستند. بنابراین حذف آنها ممکن است، کارآمدتر برای سایت شما باشد.
و اما سخن آخر
تقویم محتوایی نقش مهمی در برنامهریزی و مدیریت محتوای دیجیتال دارد. با تعیین انواع مختلف محتوا و مراحل تولید آنها، میتوانید تاریخهای مهم را پیشبینی و برنامهریزی دقیقی برای آنها داشته باشید. همچنین، این تقویم باید شامل بهروزرسانیهای محتوا، بررسیهای محتوای سایت و برنامهریزی و تبلیغ کارهای خارج از سایت نیز باشد. استفاده بهینه از تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا بهترین نتایج را از تولید محتوا بدست آورید و مخاطبان خود را مشتاق و متعهد نگه دارید.
ما در «آژانس دیجیتال مارکتینگ سها»با کمک متخصصان حرفهایمان، نه تنها تقویم محتوای منحصربهفرد برای شما طراحی میکنیم، بلکه استراتژی بازاریابی محتوایی شما را تدوین کرده و کمکتان میکنیم تا گامهای موفقیت را راحتتر و سریعتر بردارید. کافی است، با ما تماس بگیرید.